BOGOMIR BOJIĆ, MONDEX: Cela Srbija ne može za „Zaru“ da sašije 10.000 odela

U srpskoj tekstilnoj industriji koja je do pre dvadesetak godina zapošljavala oko 150.000 ljudi, sada radi jedva desetak hiljada radnika. Zato je nedavno odbijena ponuda poznate španske modne konfekcije da se uđe u lon posao šivenja odela, za 20 evra po komadu… Ima li nade za srpsku tekstilnu industriju?

Bogomir Bojić

Bogomir Bojić

Pre dva meseca dobio sam pismo/upit od poznatog španskog modnog brenda ’Zara’ da se u Srbiji šije 10.000 njihovih muških odela, kao lon posao. Kapacitet moje firme je oko 2.000 odela. Kontaktirao sam kolege širom Vojvodine i Srbije, ali nažalost, nismo uspeli da pronađemo konfekcijska preduzeća koja bi mogla da izvrše ovu porudžbinu. Dakle, mi smo od nekadašnje velesile u izradi konfekcijskih lon poslova došli u situaciju da ne možemo da pronađemo firme koje bi uradile još 8.000 odela u Srbiji!“

Ovaj neverovatan detalj koji najkonkretnije govori o potpunom posrnuću srpske tekstilne industrije, preciznije konfekcije, saznali smo od Bogomira Bojića, direktora i vlasnika konfekcije Mondeks (Mondex) iz Novog Miloševa i predsednika klastera tekstila u Vojvodini. U razgovoru za Magazin Biznis, gospodin Bojić objašnjava zašto nam se dešavaju ovakvi apsurdi, šta su osnovni problemi srpske tekstilne industrije i zašto je značajno da se oporavi grana koja je nekad zapošljavala oko 150.000 ljudi, a sada tek oko desetak hiljada. O svemu tome svedoči i Predlog akcionog plana za razvoj tekstilne industrije koji je gospodin Bojić sačinio i dostavio svim značajnim državnim institucijama.

Slučaj sa „Zarom“, prema rečima Bogomira Bojića, počeo je tako što su ponudili da se radi prvo 1.000 odela kao probna proizvodnja. Ali, i to je moralo da se odbije jer u celoj Srbiji nema kapaciteta da se sašije 10.000 muških odela. Uslove koje je „Zara“ ponudila isti su kao i oni koji važe za Tursku ili Bugarsku, gde se izrađuje njihova konfekcija, a to je 20 evra po odelu, s tim što pomoćni materijal ide na trošak onoga ko šije. Španska kompanija Inditeks, u čijem je vlasništvu i brend „Zara“, inače, izrađuje oko 250 miliona jedinica konfekcije godišnje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: