LJUBODRAG SAVIĆ: Novi investicioni ciklus mora da pokrene država

Krajnje je vreme da se, posle decenije odlaganja, reši pitanje preduzeća u restrukturiranju, jer sadašnja situacija ne odgovara ni zaposlenima, ni državi, a ni ostalim građanima Srbije. Smanjivanje subvencija javnim preduzećima će imati za posledicu neminovno povećanje cena njihovih usluga, ali će rukovodstva javnih preduzeća konačno naterati da počnu da posluju na ekonomski zdrav i održiv način

Ljubodrag Savić

Ljubodrag Savić

Nema sumnje da novi investicioni ciklus mora da pokrene država. Ali, to svakako neće biti dovoljno, imajući u vidu veoma loše stanje u srpskim javnim finansijama. Mnogo veći podsticaj investicijama država može učiniti ako ozbiljnije popravi poslovni ambijent u Srbiji. A to praktično znači da se, naprimer, građevinska dozvola dobije u razumnom roku od 30 dana, a ne da se čeka kao do sada 270 dana, uz obilazak 50 šaltera. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakultet u Beogradu odgovara na pitanje Magazina Biznis ko će pokrenuti investicije, ako privatni ulagači još oklevaju zbog krize, a država nema para za fiskalne stimulanse.

– Vlast mora veoma raširenu korupciju da svede na minimalnu meru, da unapredi rad sudova, ukine nepotrebne zakone, uprosti postojeće procedure i višestruko poveća efikasnost državne administracije. To naravno nije moguće učiniti preko noći, ali kako kaže kineska poslovica “I marš od sedam hiljada koraka, počinje prvim”. Ukoliko izostanu ove mere, investiraće samo oni koji dobijaju državnu podršku za nova zapošljavanja. Ako značajno i brzo unapredimo poslovni ambijent, nema sumnje da će biznis započeti i domaći i strani investitori i to bez direktne podrške države.

• Da li je dobra ideja ministra finansija da uštedi na stavci – subvencije privredi?

– Subvencije koje je do sada država davala gubitašima, preduzećima u restrukturiranju i javnim preduzećima treba smanjivati, dok subvencije koje imaju za rezultat povećavanje proizvodnje, zaposlenosti i izvoza treba povećavati. Cena smanjivanja subvencija preduzećima u restrukturiranju će biti gubitak posla za nekoliko desetina hiljada radnika. Krajnje je vreme da se, posle decenije odlaganja, reši pitanje ovih preduzeća, jer njihova sadašnja situacija ne odgovara ni zaposlenima, ni državi, a ni ostalim građanima Srbije. Smanjivanje subvencija javnim preduzećima će imati za posledicu neminovno povećanje cena njihovih usluga, ali će rukovodstva javnih preduzeća konačno naterati da počnu da posluju na ekonomski zdrav i održiv način.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: