RADOSLAV VESELINOVIĆ, GALEB GRUPA: U biznisu nema plakanja

Zbog toga što je kompanija Galeb imala probleme država je za ovih pet godina izgubila 20 miliona evra, pokazuju Veselinovićeve računice. Toliko manje je uplaćeno na ime poreza i doprinosa u republički budžet. Galeb je, kaže, oštećen za šest, a država je izgubila 20 miliona. Podseća da su pre nekoliko godina godišnji prilivi u budžet po osnovu poreza i doprinosa iznosili šest miliona evra, a sada su upola manji

 

U biznisu nema plakanja. Kad izgubite, okrenete se, ne osvrćete se za tim gubitkom i gledate napred kako da zaradite nove pare. Ovako Radoslav Veselinović, većinski vlasnik Galeb grupe, danas gleda na težak period restrukturisanja kroz koji je kompanija prošla prethodne tri godine. Galeb grupa je u probleme zapala onog trenutka kad je država 2011. godine raskinula ugovor o privatizaciji firme „Zavarivač“ u Vranju, zbog neodržavanja kontinuiteta proizvodnje. Veselinović je ostao bez firme, ali su mu kao uspomena na „Zavarivač“ ostali dugovi i sve kreditne obaveze. To je vrlo brzo dovelo kompaniju u gotovo bezizlaznu situaciju.

– Sa bankama smo manje-više imali korektnu saradnju jer su verovali u Galeb. Ta agonija je trajala tri godine. Sada izlazimo iz blokade – kaže Veselinović.

Priznaje, ipak, da je psihički teško podnosio situaciju u kojoj se kompanija našla. „Ja sam 45 godina u privatnom biznisu. Svi su me gledali kao uspešnog privrednika, a onda je preko noći firma otišla u blokadu i ja sam postao neuspešan“, kaže Veselinović. Priseća se da mu je najteže bilo pre otprilike godinu do godinu i po dana. Onda ga je jedan događaj bukvalno trgnuo i Veselinović je shvatio da ne treba da se osvrće nazad.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: