VARŠAVA: U ritmu Šopenovih poloneza

Varšava je već devedesetih godina, a naročito posle ulaska Poljske u Evropsku uniju 2004. godine, postala regionalno sedište za mnoge multinacionalne kompanije. Otuda i brojne, savremeno dizajnirane, staklene kule i neboderi, poslovni prostori i moderni hoteli, u kojima Poljaci dočekuju turiste i poslovne ljude iz celog sveta. Ipak, nikako ne zaboravljaju ni svoju burnu istoriju

 

Ukoliko ste u glavni grad Poljske stigli avionom, već po sletanju upoznaćete glavnog junaka priče – varšavski aerodrom nosi ime poznatog poljskog kompozitora Frederika Šopena na koga su njegovi zemljaci veoma ponosni i koriste svaku priliku da to i pokažu. Ono što je Mocart u Beču, upravo to, a možda i malo više, jeste Šopen u Varšavi.

Nekad poznata i kao “Pariz severa” danas Varšava ima oko 1,7 miliona stanovnika. Četvrt veka nakon pada komunističkog režima i uključivanja u evrointegracije, Poljska je od zemlje gotovo u stečaju uspela da postane moćan izvoznik – čak 47,8 odsto BDP-a čini izvoz (2012). Varšava je u proteklom periodu, a naročito posle ulaska zemlje u Evropsku uniju 2004. godine, postala regionalno sedište za mnoge multinacionalne kompanije koje odavde najlakše pokrivaju region centralne i istočne Evrope. Otuda i brojne savremene, “hajtek” dizajnirane, staklene kule i neboderi, poslovni prostori i moderni hoteli, u kojima Poljaci dočekuju turiste i poslovne ljude iz celog sveta.

Ipak, ne zaboravljaju ni svoju burnu istoriju, pa je Varšava tako prošle godine obeležila 70 godina Varšavskog ustanka kojim je grad oslobođen od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu (1944). U istoriji je imala razne dramatične trenutke, pa su je čak nekoliko puta rušili različiti osvajači. Paradoksalno, ali Stari grad je danas praktično najmlađi deo Varšave jer je ovaj istorijski centar potpuno rekonstruisan nakon 1945. i predstavlja simbol podizanja grada, poput Feniksa iz pepela. Tokom rata uništeno je skoro 90 odsto kvarta, ali se zahvaljujući odlično izvedenoj restauraciji 1980. godine našao na UNESCOvoj listi svetske baštine. Trenutno je ovo veoma živo mesto koje vrvi od turista i Varšavljana, sa brojnim galerijama, kafeima i restoranima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: