PLANETA BIZNIS: Sapunica u kući lepote

Nesvakidašnja sudska drama u Francuskoj čiji su akteri najveća kozmetička kuća sveta, njena glavna akcionarka i najbogatija žena na planeti i još devet likova iz kruga njene porodice, prijatelja i posluge

 

Petonedeljno suđenje je, prema nepodeljenim ocenama medija koji su ga pratili, bilo istinska telenovela – ili “sapunica” kako se to nekad govorilo za televizijsku zabavu u nastavcima koja pred gledaoce iznosi zaplete, spletke i intrige izmišljenih likova iz sveta bogatih i moćnih, poput “Dinastije”, “Dalasa” ili “I bogati plaču”.

Ovoga puta u sudnici u Bordou sve je bilo stvarno: akteri su Loreal, najveća kozmetička kuća sveta, ćerka njegovog osnivača koja je najveći akcionar i najbogatija žena na planeti, kao i još devet likova iz kruga njene porodice, prijatelja, udvorica i posluge: batler, kuvar, sobarica…

Glavni lik ima 92 godine

Poimence, centralni lik (koji se iz opravdanih razloga nije pojavljivao na seriji ročišta koja su završena krajem februara) je Lilijan Betankur, koju enciklopedije opisuju kao naslednicu, pripadnicu visokog društva, poslovnu ženu i filantropa.

Forbs, pedantni hroničar i evidentičar svetskih tajkuna, njeno lično bogatstvo procenjuje na 40,1 milijardu dolara i stavlja je na deseto mesto najbogatijih na svetu. Njenih su 30 odsto akcija Loreala, još od 1909. proizvođača pomada i svega drugog bez čega žene danas (uglavnom) ne mogu. Loreal, čije je sedište u Parizu, danas je vodeći u ovom globalnom biznisu koji ne zna za recesije. Ima godišnji prihod od 23 milijarde dolara i blizu 73.000 zaposlenih širom sveta.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: