SRBIJA – OD HIPERINFLACIJE DO HIPERDEPRESIJE: Kako smo pojeli četvrt veka

Da bi se razumelo zašto Srbija danas ima najniže stope rasta u regionu, nije dovoljno analizirati samo poslednjih nekoliko godina. Uzroci naše privredne stagnacije mnogo su dublji i sežu sve do početka devedesetih godina prošlog veka

Dobro bre, guverneru, što ti ne puštaš pare ovoj privredi i narodu? To će da nas sruši. Ti moraš pustiti to što se traži“. Ove tri rečenice potpuno su preokrenule tokove savremene srpske ekonomske istorije. Izgovorio ih je Slobodan Milošević u februaru 1993. godine, iza zatvorenih vrata svog kabineta. Bile su upućene tadašnjem guverneru Narodne banke Jugoslavije Vuku Ognjanoviću (guverner od 15. jula 1992. do 28. februara 1993. godine).

„Predsedniče, pustite me da radim. Omekšali smo inflaciju, neke stvari se dobro kreću. Ja to ne mogu i neću da radim. To se kosi s mojim profesionalnim i moralnim zakonima. Dozvolite mi…“ odgovorio je Ognjanović i pre nego što je završio rečenicu, Milošević ga je prekinuo.

„To mora da se uradi. Ako ti nećeš, mi moramo da tražimo drugog guvernera“, rekao je tadašnji predsednik i Ognjanoviću pružio papir na kome je bila otkucana njegova ostavka.

Trebalo je još samo da se Vuk Ognjanović potpiše u donjem desnom uglu tog dokumenta. Sve drugo već je bilo završeno. Ognjanović je, međutim, odbijao da to učini.

„Znate, predsedniče, ja sam na onoj takozvanoj crnogorskoj kvoti. To neće moći tako“, opirao se guverner i predsednika pokušao da podseti na politički dogovor koji je imao sa Momirom Bulatovićem, tadašnjim predsednikom Crne Gore.

„Sredićemo mi to lako s Momirom“, rekao je Milošević.

Posle ovog razgovora, Ognjanović je i zvanično smenjen, a na tu poziciju postavljen je Dušan Vlatković. I tokom 1992. godine bilo je trocifrene inflacije u ondašnjoj Jugoslaviji, što se nastavilo i početkom 1993. godine, Međutim, posle dolaska Vlatkovića na mesto guvernera, već u leto i jesen 1993. godine ušlo se u dramatičnu hiperinflaciju. Od 1. oktobra 1993. godine do 24. januara 1994. godine cene su se duplirale na svakih 16 sati, NBJ je odštampala novčanicu od 500 milijardi dinara sa likom Jovana Jovanovića Zmaja, ali ni to nije pomoglo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FOKUS NA IZGRADNJI JAČEG ODNOSA IZMEĐU POTROŠAČA I GORENJE BRENDOVA: U čemu vam sve može pomoći šoping bot
  • SWAMI NATARAJAN, LIDER PRODAJE, RAZVOJA I STRATEGIJE KOMPANIJE ORACLE: Možemo da unapredimo elektronske usluge u državnoj upravi
  • PROJEKAT SAVETA EVROPE I EVROPSKE UNIJE: UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI U SRBIJI: Građani imaju pravo na kvalitetnu javnu upravu
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako zaštititi poslovanje od promena deviznog kurs
  • FRANK REUL, ŠEF RAZVOJA ORBIS – ACCORHOTELS ZA ISTOČNU EVROPU: U ovom regionu vidimo šansu za snažan rast
  • KLOD BRODIK, GENERALNI MENADŽER KOMPANIJE SERVIE Inovativne terapije dostupne i u Srbiji
  • POSLOVNA SAZNANJA: Bolujete li od nedostatka vremena
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (3) Filantropija u oblasti nauke i prosvete
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2017.
Podelite ovaj tekst: