ШТА ПРЕДУЗЕТНИЦИ МОГУ ДА ДОБИЈУ У НОВОМ ЦИКЛУСУ ПРОГРАМА ЗА 2017. ГОДИНУ: Држава даје предузетницима 455 милиона динара

Привредници ће и ове године моћи да конкуришу код Развојне агенције Србије за бесповратна средства. Највише новца иде почетницима у пословању – 120 милиона динара, али су осмишљени и програми подршке за постојећа предузећа и организације. Излагање на сајмовима и стандардизација пословања најтраженији програми

Током ове године почетницима, као и микро, малим и средњим предузећима биће на располагању 455 милиона динара бесповратних средстава за неколико различитих програма – подршка почетницима, унапређење конкурентности, економски развој, иновације, наступ на страним тржиштима, промоција извоза и менторинг. Осми програм се односи на субвенционисање радних места и за њега су опредељена додатна средства. Програме спроводи Развојна агенција Србије (РАС) под називом „Креирај живот“.

Жељко Сертић, в.д. директора Развојне агенције Србије, каже да ће се програми спроводити под тим слоганом јер желе да поруче предузетницима да су они кључни доносиоци одлука у свом животу и да доношењем правовремених одлука могу да креирају живот по својој мери.

– Уколико желите да се бавите предузетништвом морате бити спремни да свакодневно доносите одлуке, а ми желимо да охрабримо предузетнике да изаберу нашу подршку ка успеху – каже Сертић за Економетар.

Сви програми су отворени од 6. марта 2017. године. Поједини програми ће бити отворени 60 дана, а остали до утрошка средстава, током године.

Уз новац – обука и менторинг

Жељко Сертић каже да нови циклус програма подршке подразумева доделу бесповратних средстава кроз суфинансирање пројеката у различитим категоријама.

– Највише подстицаје добијају почетници, односно они који никада нису имали своје предузеће, или раде у некој другој фирми, а желе да оснују сопствену радњу. Они добијају до 70 одсто подстицаја (од укупне вредности оправданих трошкова) за почетак пословања као бесповратно средство. Услов за то е да се пријаве према јасним процедурама и прођу обуку. Приметили смо да велики број предузетника губи свој посао у првој или другој години рада, уколико нема адекватно знање, те је управо због тога један од предуслова за добијање средстава да прођу обуку, науче како се пише бизнис план, одбране пословну идеју пред комисијом, након чега им одобравамо средства за почетак пословања и обезбеђујемо мониторинг до две године – објашњава Сертић за Економетар.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА НАМЕНИЛА 80 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ИЗВОЗНИКЕ: Пoдршкa зa нaступ нa сajмoвимa
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ТРАГ ФОНДАЦИЈЕ: СРБИЈА НАЈВИШЕ ИЗДВАЈА ЗА ОПШТЕ ДОБРО У РЕГИОНУ: Прошле године за филантропију прикупљено 21,2 милиона евра
  • ПКС ПОВЕЗУЈЕ ДОМАЋУ ПРИВРЕДУ СА ВЕЛИКИМ МЕЂУНАРОДНИМ СИСТЕМИМА: Текниа КГ – први добављач Ебершпехера из Србије
  • ИГOР MAЏAРEВИЋ, EКOНOMСКИ СAВETНИК У AMБAСAДИ ФИНСКE У СРБИJИ: Компаније из Финске заинтересоване за производњу машина у Србији
  • СAJAM TEХНИКE И TEХНИЧКИХ ДOСTИГНУЋA, ОД 15. ДО 19. MAJА: Teмпo будућнoсти
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (4): Од личног представљања до саветовања купаца
  • Следећи број Економетра излази 2. маја 2017.
Podelite ovaj tekst: