У ПОСЕТИ КОМПАНИЈИ БЕКСИНГ У РУШЊУ, КРАЈ БЕОГРАДА: Како смо постали највећи произвођач ватрогасних возила у Србији

Компанија Бексинг је своје пословање започела у омањој гаражи, а данас ватрогасна и комунална возила производи у погону од неколико хиљада квадрата. За скоро три деценије пословања произвели су више од сто возила не само за тржиште Србије већ и за околне земље, али и за Судан и Либију. Тренутно се спремају да изађу на нова тржишта

Васко Јовановић и Александра Богуновић, сувласници фирме Бексинг

Компанију Бексинг (Bexing), произвођача специјалних ватрогасних и комуналних возила, основали су Слободан Радосављевић Бока и Васко Јовановић давне 1990. године. Пословна прича два пријатеља, пословна партнера, машинска инжењера, почела је у једној омањој гаражи у београдском насељу Церак и успешно се развија и данас. За 27 година пословања, под брендом Бексинг произведено је стотинак специјалних ватрогасних и комуналних возила која се данас налазе на улицама Србије, Републике Српске, Црне Горе и Македоније, али и Судана и Либије. Нажалост, Бока је изненада преминуо у фебруару прошле године, а наследила га је ћерка Александра Богуновић, такође машински инжењер. Већ ове године, испред своје компаније Бексинг, била је финалиста награде Ernst&Young – Предузетник године.

Екипа магазина Економетар посетила је компанију средином марта и разговарала са власницима Васком Јовановићем,
директором, и Александром Богуновић, замеником директора компаније.

Страст према ватрогаству

Слободан Радосављевић звани Бока, био је директор производње у некадашњој компанији Ватроспрем која је у то време – осамдесетих година – производила 400 ватрогасних возила годишње не само за потребе старе Југославије већ и за тржишта Блиског истока, Африке. Од детињства је био велики заљубљеник у ватрогасна возила што се види чим се крочи у пословне просторије Бексинга. Главним улазом у пословну зграду и канцеларијским простором доминира на десетине ватрогасних аутомобила-играчака које је Бока сакупљао. Био је колекционар. У предворју се чак налази и својеврсни антиквитет – стара ватрогасна пумпа на приколици коју су вукли коњи, по узору на прва ватрогасна кола.

Своју страст и љубав пренео је и свом пријатељу из школске клупе Васку Јовановићу са идејом да у време када су државне фирме почеле да се распадају, почетком деведесетих, они почну да граде своју.

– Закупили смо гаражу од 60 квадрата на годину дана, а основну опрему – бушилице, бургије и друге алате набавили смо на бувљаку јер су ту били најјефтинији – прича Васко Јовановић о почецима.

Иако су машински инжењери, засукали су сами рукаве и почели да праве једино што су у том тренутку могли – компоненте за ватрогаство – витла, бацаче, млазнице…

Нека од возила која је урадио Бексинг: Ватрогасно возило за рад у тунелу и за гашење пожара на аеродрому

Почетак тежак, али напредак брз

Почетак није био нимало лак. Иако је већ све мирисало на рат, два партнера су прве послове склопили са хрватском фирмом Ватротехна и словеначком Каросерист. Робу у вредности од 70.000 марака су испоручили, али никада је нису наплатили.

– Спасило нас је то што смо тада правили и резервне делове за локомотиве и извозили смо доста у Македонију – објашњава Васко Јовановић.

Брзо су напредовали, а сву добит су улагали у опрему и алате. И данас, на питање колико су укупно новца уложили у Бексинг каже све што су икада зарадили.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА НАМЕНИЛА 80 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ИЗВОЗНИКЕ: Пoдршкa зa нaступ нa сajмoвимa
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ТРАГ ФОНДАЦИЈЕ: СРБИЈА НАЈВИШЕ ИЗДВАЈА ЗА ОПШТЕ ДОБРО У РЕГИОНУ: Прошле године за филантропију прикупљено 21,2 милиона евра
  • ПКС ПОВЕЗУЈЕ ДОМАЋУ ПРИВРЕДУ СА ВЕЛИКИМ МЕЂУНАРОДНИМ СИСТЕМИМА: Текниа КГ – први добављач Ебершпехера из Србије
  • ИГOР MAЏAРEВИЋ, EКOНOMСКИ СAВETНИК У AMБAСAДИ ФИНСКE У СРБИJИ: Компаније из Финске заинтересоване за производњу машина у Србији
  • СAJAM TEХНИКE И TEХНИЧКИХ ДOСTИГНУЋA, ОД 15. ДО 19. MAJА: Teмпo будућнoсти
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (4): Од личног представљања до саветовања купаца
  • Следећи број Економетра излази 2. маја 2017.
Podelite ovaj tekst: