Tema: SRPSKA EKONOMIJA U KRIZNIM VREMENIMA – Cena polureformi

Ekonomska situacija je mnogo lošija nego što se pokazuje, jer se na srednji rok ne vidi plan za veći privredni rast. Vlada Srbije, očigledno, nema ideju kako će sledeće godine, ili 2011. godine, obezbediti uslove za brži privredni razvoj, upozoravaju ekonomisti

Saznanje da srpska privreda nije u mogućnosti da redovno servisira svoje obaveze prema inostranstvu, navodi na zaključak da je taj sektor – bankrotirao. I zato je sredinom marta u Beču, uz podršku MMF-a, postignut dogovor o odlaganju naplate privatnog spoljnog duga kako bi korporativni sektor došao do daha i mogao da nastavi da radi. Ali, i pored tog pozitivnog pomaka, situacija je mnogo lošija nego što se pokazuje, jer se na srednji rok ne vidi kako će stvari da se poboljšaju. Vlada Srbije, očigledno, nema ideju kako će sledeće godine, ili 2011. godine, obezbediti uslove za privredni rast. Tu je srž problema, jer domaća tražnja ne može da se poveća, plate će biti zamrznute, izvoz stoji, a investicija nema.

Prethodne ocene Vladimira Gligorova, saradnika Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, koji je tokom aprila u više prilika i na raznim mestima u Srbiji govorio o problemima srpske ekonomije, ukazuju na suštinu problema. A ona je u tome da Srbija u prošlih osam godina (ukoliko se kao prekretnica računa 5. oktobar 2000. godine) nije uspela da dovede do kraja bilo koji od tranzicionih procesa. Ni privatizaciju, ni reformu državne administracije i zakonodavstva, ni da stvori povoljnije uslove za poslovanje, niti da stvori privrednu strukturu koja bi mogla da profitabilno posluje a ne da stalno zavisi od „kreditne infuzije“.

Kao jedna od potvrda tako nezavidne situacije za srpsku privredu jeste i ocena koju je početkom aprila objavio engleski „Fajnenšel tajms“. Ovaj list zaključuje da su Srbija, Letonija i Estonija najugroženije zemlje u srednjoj i istočnoj Evropi, kada je reč o domaćem zaduženju u stranim valutama. To je procenio Međunarodni monetarni fond, prenosi „Fajnenšel tajms“, pošto je sagledao stanje u tim zemljama, a ono pokazuje da je privreda toliko slaba da predstavlja prepreku za vraćanje kredita.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: