U krizi će se više graditi infrastrukturni objekti

Uprkos problemima oko propale koncesije za autoput Horgoš – Požega, kompanija Por smatra Srbiju jednim od svojih značajnijih tržišta i spremna je da gradi razne objekte – od puteva, zgrada, energetskih projekata do zaštite životne sredine

Austrijska kompanija Por (PORR) u Srbiji trenutno učestvuje u projektima vrednim preko 160 miliona evra, među kojima je najveći izgradnja mosta na Savi preko Ade. Vrednost tog projekta je 118 miliona evra. Takođe, Por bi uskoro trebalo da počne obnavljanje autoputa kroz Beograd, na potezu od surčinskog aerodroma do Bubanj potoka. Deonica je duga 28 kilometara a vrednost radova je 20 miliona evra. Ima i drugih projekata u kojima Por učestvuje ili će tek učestvovati, ali kad god se pomene Por, neizbežna tema je – neuspela koncesija za autoput Horgoš – Požega. Tako je bilo i početkom ovog aprila u Beču, kada je grupa novinara beogradskih medija posetila sedište kompanije Por.

Na pitanje o tome da li će se nesporazumi oko koncesije okončati međunarodnom arbitražom, Valter Rekercugl, član Uprave Pora i direktor za jugoistočnu Evropu, odgovorio je da su pregovori sa Vladom Srbije o koncesiji Horgoš – Požega, po svemu sudeći, definitivno propali, tako da će verovatno biti neophodna međunarodna arbitraža. Kao jedan od koncesionara, u okviru aranžmana sa kompanijom Alpine, Por je početkom ovog aprila i dalje očekivao odgovor Vlade Srbije: „Rok do koga bi trebalo da se dogovorimo je kraj aprila, a u slučaju da se to ne desi, pokrenućemo međunarodnu arbitražu”, precizirao je Valter Rekercugl.

Podsećanja radi, koncesioni Ugovor o izgradnji autoputa Horgoš – Požega bio je vredan 1,5 milijardi evra, ali ga je austrijski konzorcijum Alpina-Por raskinuo jednostrano 16. decembra 2008. godine.

Međutim, kako je naglasio Rekercugl, bez obzira na te okolnosti oko raskida koncesije, Srbija je i dalje jedno od glavnih područja u kojima Por želi da posluje. Osim izgradnje mosta na Savi i obnove autoputa od surčinskog aerodroma do Bubanj potoka, Por je nedavno počeo i rekonstrukciju pruge Batajnica – Golubinci, što bi trebalo da bude završeno ove godine, a na 25 godina dobio je koncesiju za deponije koje je izgradio u Leskovcu i Jagodini. U planu je i učešće na tenderu za izgradnju dela autoputa Horgoš – Novi Sad.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: