TV SLIKE I PRILIKE: Milijarde kao probušeni baloni

Kakav štof takav kroj. A majstori su bez greške, prvaci sveta u dovijanju u opstajanju… Ovo će se ovde suziti, a ovo ušiti. Ova rupa će se zakrpiti, a ovu drugu ćemo zanemariti, praviti se da je nema. Uostalom, može da deluje dekorativno. Rukavi su predugački, moraju se podviti a nogavice su kraće nego što bi se želelo, ali neće se primetiti, bar neko vreme, dok je lepo vreme. U pojasu je uzano, dugme ne može da se zakopča, zato treba istanjiti struk. Nema druge. Ali reveri i džepovi su na pravom mestu, bar je nešto kako treba.

Piše: Branislava Džunov

Tako su govorili krojači carevog novog odela, obelodanjujući mere za savlađivanje ekonomske krize i besparice koja se više ne može prikrivati ni poslaničkim svađama ni pomirljivim porukama iz Vlade.

Trenutak zahteva bar malo emocija, a mi smo nekako ravnodušni, kao da nas se ništa ne tiče. Budimo, eto, malo patetični, bar u komentarima. Dok je istorijskog dana, u utorak 7. aprila, Diana Dragutinović, ministarka ekonomije, sa izrazom lica kao na komemoraciji, prigušenim glasom, sa prizvukom: morate razumeti i podržati, saopštavala da će biti pametnije ako se bar malo stegnemo u rasipničkom ponašanju – pred nama su letele milijarde evra kao probušeni baloni. Nestajale su, mada nisu ni postojale. Uvedeni smo u igru optičkih varki; gubiš ono što nisi ni imao ni video.

Što se tiče televizije, plan Vlade za ekonomsku stabilnost Srbije razvijan je u etapama, sa predznakom da je najbolji mogući i da su sve prethodne opcije mnogo gore. Neće se ukidati ministarstva, neće se dirati u penzionersku crkavicu… Biće manje plate u državnoj administraciji. Šta da se radi, inteligencija nije presudan faktor u tome koliko će ko zarađivati.

Posle izveštaja sa konferencije za novinare u Vladi Srbije, u Dnevniku na javnom servisu, u 19.30 gostovao je premijer Mirko Cvetković, ništa manje ozbiljan u nameri da publiku pred malim ekranom ubedi da će predloženom kombinacijom mera država biti jeftinija za milijardu evra. Kad ne mogu da se povećaju prihodi, smanjiće se želje. Ali, podići će se socijalna odgovornost u zaštiti standarda građana, podstaći privredna aktivnost i zapošljavanje i nastaviti sa javnim radovima i kapitalnim ulaganjima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: