BOŽIDAR ĐELIĆ: Možda ćemo biti 30. član EU

U Evropskoj uniji nema raspoloženja da se prave „paketi“ oko prijema. To je pitanje političke volje. Za sada je izvesno da Srbija neće biti 28. član EU, to će biti Hrvatska, a ni 29. član, to će biti izgleda Island, ali uradićemo sve što možemo da budemo 30. član EU – kaže Božidar Đelić

Božidar Đelić

Beli šengen i članstvo u EU – koliko je globalna kriza udaljila Srbiju od tih statusnih simbola kojima se dokazuje da nismo „mračna periferija“ ovog dela Evrope?

Ovako je glasilo jedno od pitanja koje je Magazin Biznis, početkom ovog aprila, postavio Božidaru Đeliću, potpredsedniku Vlade Srbije za evropske integracije. A odgovor je glasio:

– U Evropskoj uniji nema raspoloženja da se prave „paketi“ oko prijema. To je pitanje političke volje. Za sada je izvesno da Srbija neće biti 28. član EU, to će biti Hrvatska, a ni 29. član, to će biti izgleda Island, ali uradićemo sve što možemo da budemo 30. član EU.

U intervjuu za Magazin Biznis potpredsednik Đelić govori o merama Vlade Srbije za rešavanje finansijskih problema oko oporezivanja i popunjavanja budžetskog deficita, o primedbama stručne javnosti u vezi sa tim i o ostalim sredstvima koje Srbija može očekivati za prevazilaženje krize.

• Kako ocenjujete program MMF-a i mere oporezivanja koje je predložila Vlada Srbije?

– Ovo su vanredna vremena koja iziskuju vanredne mere. A mere mogu da se shvate samo ako se vidi da su ravnomerno i pravično raspoređene. Ali, bolje je da preduzmemo mere i da izdržimo ovaj „cunami“, a da ne ugrozimo stabilnost. Nacije koje ne budu imale taj kapacitet i tu hrabrost, doživeće finansijski krah iz koga moraju da izlaze godinama. Na nama je da pokažemo dozu zrelosti i hrabrosti da prebrodimo ovaj momenat.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: