TIJANA KOPRIVICA: Osnovne vrednosti su nam briga o ljudima i briga o društvu

Uslovi pandemije su uslovi visokog rizika za društvo i poslovanje. Vreme kada treba održati optimizam, sprečiti paniku i pomoći najugroženijima. Za kompanije u ovom trenutku veoma važan deo CSR-a je briga o zaposlenima. U Delti od samog početka imamo Krizni štab. Osim svih mera koje smo sproveli da zaštitimo zaposlene od virusa, brinuli smo i o njihovim osećanjima. Organizovali smo on-line savetovanje sa psiholozima iz Start-Up agencije.

Tijana Koprivica

Ovako je Tijana Koprivica, direktorka Održivog poslovanja u Delta Holdingu, odgovorila na pitanje Magazina Biznis o tome zašto su CSR aktivnosti posebno važne u uslovima pandemije. Naglašavajući da su kompanije deo zajednica i da je njihov održivi razvoj uslovljen i nivoom razvoja društva, Tijana Koprivica naglašava:

– Svaka kompanija koja je toga svesna ima potrebu i oseća odgovornost da pomogne onima kojima je potrebno, bez obzira na to da li može imati korist od toga. A dokazano je u praksi da benefiti od takvog postupanja postoje.

• Zašto su važne CSR aktivnosti i ulaganja kompanija u društvenu zajednicu?

– Deljenjem znanja sa dobavljačima, kooperantima, dobijamo kvalitetniji proizvod; zapošljavanjem mladih modernizujemo kompaniju i činimo je spremnijom na promene. Zapošljavanjem osoba sa invaliditetom ili podrškom razvoju udruženja koja zapošljavaju ili pomažu socijalno ugrožene grupe, izgradnjom zadužbina koje unapređuju kvalitet života osoba sa invaliditetom, činimo društvo bogatijim i održivijim.

• Koji su aktuelni projekti koje kompanija Delta Holding realizuje u ovoj ovoj oblasti?

– Istakla bih projekat Naše selo, jer je to zaista jedinstven projekat u Srbiji, a i šire. Ovim projektom je Delta Holding, krajem 2018. godine, pokrenuo razvoj poljoprivrede i obnovu sela u Srbiji. Za početak, odabrana su sela Dubočane i Mala Jasikova, u okolini Zaječara. Osnov razvoja poljoprivredne proizvodnje malih proizvođača je prenošenje znanja o modernoj proizvodnji, podrška u finansiranju i plasmanu. U projekat je uključeno 40 gazdinstava za koja su urađeni planovi razvoja, organizovano 50 stručnih predavanja, posete farmama i imanjima Delta Agrara i sajmu poljoprivrede.

• Kakva je finansijska podrška projektu Naše selo?

– Za investiranje su obezbeđeni krediti Erste banke za koje Delta Agrar plaća kamatu. Meštani ih koriste za nabavku životinja, mašina, sistema za navodnjavanje, ograda za voćnjake, materijala za izgradnju štala i mlekara. Veoma važan segment opstanka sela je i unapređenje društvenih i kulturnih sadržaja. Akcenat je stavljen na poboljšanje zdravstvenih uslova i obrazovanja, obnovili smo školske zgrade u oba sela.

Uspela akcija Pijaca Naše Selo

– U vreme pandemije, meštane iz projekta Naše selo savetujemo putem Viber grupa, u periodima kada okupljanja nisu moguća. S obzirom na to da su marketi na otvorenom jedno vreme bili zatvoreni organizovali smo akciju Pijaca Naše Selo, čiji je cilj prodaja proizvoda sa sela našim zaposlenima. Na taj način omogućili smo im da prebrode krizni period i ne ostanu bez prihoda. Akcija je lepo prihvaćena, pa i dalje traje. Naš hotel Crowne Plaza pripremao je tokom vanrednog stanja svaki dan 150 obroka za zaposlene Infektivne klinike i Pulmologije KBC Beograd, KBC Dragiša Mišović, a donirali smo i dezinfekcioni tunel bolnici Dragiša Mišović, kaže direktorka Koprivica.

Partneri na projektu su: Erste banka, Grad Zaječar, Zdravstveni centar Zaječar, PKS, Keramika Kanjiža, Beo vrt, Telekom Srbija, CANSEE. Sela su posetili, i redovno prate realizaciju projekta, švedski ambasador i predstavnici austrijske ambasade.

Ekološke projekte realizujemo kroz svakodnevno poslovanje i posredstvom naše članice Delta Pak. Projekti koji unapređuju zapošljavanje mladih su Mladi Lideri i Compass, kao i Delta Biznis Inkubator kojim pomažemo razvoj preduzetništva i startapa, Delta Treći roditelj kojim osnažujemo porodice u riziku od razdvajanja.

• Kakvi su planovi kompanije Delta Holding u oblasti CSR?

– Jedna od naših osnovnih vrednosti je briga o ljudima, pa ćemo i u narednom periodu težiti da imamo zadovoljne zaposlene i da omogućimo mladima da steknu znanja i veštine i ostanu u svojoj zemlji kroz projekat Mladi lideri i Compass.

Takođe, veoma nam je stalo da svoje znanje podelimo sa drugima i tako pospešimo razvoj preduzetništva i poljoprivrede u Srbiji. Zato nastavljamo sa realizacijom projekata Delta Biznis Inkubator i Naše selo u koji planiramo da uključimo još dva ili tri nova sela.

M. B.


U ovom broju još i …

 • ŠTA DONOSI NOVO POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ U SRBIJI: Kako je rafinerija u Pančevu postala najbolja u regionu
 • ČOVEK KOJI RETKO DAJE INTERVJUE, PORUČUJE: Najvažnije je biti inovativniji od drugih
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Šta donose izmene zakona iz oblasti poreza
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Obezbedili smo stabilan izvor finansiranja u najturbulentnijem periodu
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Značajan doprinos Coca-Cola sistema srpskoj privredi
 • PODRŠKA I POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U 2020. GODINI
 • MENADŽERSKI VODIČ: Igre milijardera
 • ODRŽANA ČETVRTA KONFERENCIJA „SRPSKI DANI OSIGURANJA” Osiguravači su pitali: Prijatelji, kako ste
 • TV SLIKE I PRILIKE: Ne može se živeti bez dobrote i ljubavi
 • MONCA, LOMBARDIJA, NA KRAJU 2020. I U OČEKIVANJU 2021.: Raspoloženje pred Božić – ni nalik „onoj“ Italiji
 • MESEČNI HOROSKOP ZA POSLOVNE LJUDE: Šta kažu zvezde za biznis u 2021. godini
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2021.
Podelite ovaj tekst: