POSLEDICE PANDEMIJE U SEKTORU NELEGALNE TRGOVINE DUVANOM: Šverc duvana se preselio na internet

Od početka 2020. godine do 9. decembra, zaplenjeno je više od 14,5 tona rezanog duvana, što je gotovo 35 puta više u odnosu na prošlu godinu, saopštavaju iz Uprave carina. Istovremeno, Poreska policija je podnela 319 krivičnih prijava za nedozvoljeni promet duvana i duvanskih proizvoda i oduzela robu u vrednosti od 112 miliona dinara. Šta kažu proizvođači cigareta i duvana koji legalno rade i pune državni budžet?

Uništavanje nelegalnih zasada duvana koji su otkriveni projektom Satelit

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, ocenila je 9. decembra 2020., na predstavljanju istraživanja o poslovnoj klimi i poverenju investitora, koje sprovodi Američka privredna komora (AmCham), da je povećano korišćenje interneta i svih oblika e-komunikacije i trgovine donelo i povećanje nekih oblika sive ekonomije. I navela da se od oglasa “okačenih” na internetu, najveći broj odnosi na – nelegalnu prodaju duvana! Zvanični podaci Poreske policije i Uprave carine takođe pokazuju da je nelegalna trgovina duvana i duvanskih proizvoda jedna od najzastupljenijih zona sive ekonomije. Jasno je, dakle, da je u ovoj pandemijskoj godini, i šverc duvana prešao na „onlajn“ rad.

Podaci potvrđuju izjavu ministarke Matić: u periodu od januara do oktobra 2020. godine, objavljeno je 5.737 oglasa za prodaju duvana na internetu, što je 24 puta više u odnosu na deset meseci 2019. godine, kada je, od marta do decembra, na internetu objavljeno 240 oglasa za prodaju duvana.

Prema podacima koje je Magazin Biznis dobio od Uprave carina Republike Srbije, šverc duvana je u 2020. godini značajno u porastu. Od početka ove godine do 9. decembra, zaplenjeno je više od 14,5 tona rezanog duvana, što je gotovo 35 puta više u odnosu na prošlu godinu, kada je oduzeto 419 kilograma krijumčarenog rezanog duvana, navode iz Uprave carina.

„Najnovija zaplena ove vrste dogodila se 8. decembra 2020. godine na Horgošu kada je, pored 8,4 kilograma heroina, sprečeno i krijumčarenje 1.200 paklica cigareta skrivenih u duplom bunkeru autobusa koji je sa KiM krenuo put Švajcarske“, navode iz Uprave carina.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • ŠTA DONOSI NOVO POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ U SRBIJI: Kako je rafinerija u Pančevu postala najbolja u regionu
 • ČOVEK KOJI RETKO DAJE INTERVJUE, PORUČUJE: Najvažnije je biti inovativniji od drugih
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Šta donose izmene zakona iz oblasti poreza
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Obezbedili smo stabilan izvor finansiranja u najturbulentnijem periodu
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Značajan doprinos Coca-Cola sistema srpskoj privredi
 • ZOLTAN GARAI, DIREKTOR KOMPANIJE MOL SRBIJA: Planiramo dalje širenje mreže
 • MARJANA DAVIDOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA NESTLÉ ADRIATIK ZA JUŽNI REGION: Novi izazovi nas motivišu da budemo još bolji
 • PODRŠKA I POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U 2020. GODINI
 • MENADŽERSKI VODIČ: Igre milijardera
 • ODRŽANA ČETVRTA KONFERENCIJA „SRPSKI DANI OSIGURANJA” Osiguravači su pitali: Prijatelji, kako ste
 • TV SLIKE I PRILIKE: Ne može se živeti bez dobrote i ljubavi
 • MONCA, LOMBARDIJA, NA KRAJU 2020. I U OČEKIVANJU 2021.: Raspoloženje pred Božić – ni nalik „onoj“ Italiji
 • MESEČNI HOROSKOP ZA POSLOVNE LJUDE: Šta kažu zvezde za biznis u 2021. godini
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2021.
Podelite ovaj tekst: