UVOD U BIZNIS: Sve(t) na čekanju

Ovo je toliko deformisana godina u smislu tražnje, da ne može biti baza za planiranje – rekao je nedavno, gostujući na Beograd CEO Samitu Miljenko Pivac, suvlasnik velike hrvatske kompanije „Pivac“, i time dao verovatno najbolju dijagnozu pandemijske 2021. godine, posmatrano iz ugla poslovanja privrede.

Piše: Radojka Nikolić

Iz ugla ekonomije i budžeta, dobra procena stiže, opet iz Hrvatske, od ministra Zdravka Marića koji je preduzetnicima što su protestovali i tražili veću pomoć države, rekao krajem novembra: Nije problem dati, nego koliko ćemo dugo morati da dajemo.

Tako će godina sa dve dvojke i dve nule otići u istoriju kao jedna od najtežih, u kojoj su mnoga pravila dotadašnjeg normalnog načina života i poslovanja prestala da važe, a nova nisu mogla da se uspostave, jer je sve bilo na čekanju. Čekale su se vakcine za spas ljudi, čekao se oporavak privrede, čekale su se dobre procene onoga što će se događati u budućnosti. A procene su menjane iz meseca u mesec. Na primer, Svetska banka je krajem aprila 2020. očekivala pad srpske privrede od 2,5 odsto, a svetske privrede pad od 5,2 odsto. Nije greška, tačno su zamenjeni brojevi za srpsku i svetsku ekonomiju u iznosu procenjenog pada! Neverovatno, ali istinito – dve petice i dve dvojke. Krajem novembra 2020. godine Svetska banka smanjuje očekivanu stopu pada svetske privrede na 4,4 odsto, a za Srbiju pad je procenjen na tri odsto.

U prognozama Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju je početkom aprila najavljivan privredni pad od tri odsto, dok je krajem oktobra procena izmenjena u 1,5 odsto. Za svetsku ekonomiju je u aprilu najavljivan pad od tri procenta, što je u oktobru korigovano na očekivani pad od 4,4 odsto… Procene, prognoze, korekcije – da ne navodimo dalje, imale su ih sve međunarodne finansijske institucije.

U ovoj „deformisanoj godini“ u kojoj ne mogu da se prave validne projekcije, okvirni bilansi pokazaće da je svetski turizam izgubio 730 milijardi dolara (procena iz oktobra 2020.) i da je avio-saobraćaj izgubio 157 milijardi dolara (procena s kraja novembra). A kao najveći dobitnici pandemijske krize, razumljivo, javljaju se svi koji su imali veze sa proizvodnjom medikamenata, sa sektorom digitalnih tehnologija i velikih onlajn trgovina, pa proizvođači električnih automobila i hemijskih sredstava i tako dalje. Koliko je vrednost tih tržišta globalno uvećana u pandemiji, malo ko se usuđuje da procenjuje, pa tih podataka i nema.

A kada se sa globalno „deformisane“ godine vratimo na Srbiju, na kraju 2020. ima i kurioziteta. U godini u kojoj je drumski saobraćaj gotovo prepolovljen u odnosu na 2019., a avionski se jedva obavljao, u godini potpunog zaključavanja i policijskog časa, u kojoj se najviše onlajn komuniciralo jer putovanja gotovo da nije bilo, u takvoj godini samo šverc nije mirovao. Nadležni iz srpske Uprave carina su saopštili (RTS 13. decembra 2020.) da su do tog dana otkrili i zaplenili devizni novac u vrednosti od šest miliona evra, 6,6 miliona komada cigareta, 14,5 tona rezanog duvana, 1,5 tonu narkotika, 8 kg. zlata i više od 600.000 doza različitih lekova! U pandemijskoj godini takav šverc – da čovek ne poveruje!

No, i taj rezultat samo potvrđuje tezu o lošoj godini u kojoj je sve(t) na čekanju i u kojoj gotovo ni jedna prognoza nije bila precizna. S tim u vezi, samo da podsetim na naslov mog uvodnika od pre godinu dana, koji je glasio: „A da uđemo odmah u 2021. godinu?“. Nisam znala za pandemiju, kunem se, ali je, sad vidim, „proročanski“ delovala potreba da preskočimo 2020. Bolje da je tako i bilo…


U ovom broju još i …

 • ŠTA DONOSI NOVO POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ U SRBIJI: Kako je rafinerija u Pančevu postala najbolja u regionu
 • ČOVEK KOJI RETKO DAJE INTERVJUE, PORUČUJE: Najvažnije je biti inovativniji od drugih
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Šta donose izmene zakona iz oblasti poreza
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Obezbedili smo stabilan izvor finansiranja u najturbulentnijem periodu
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Značajan doprinos Coca-Cola sistema srpskoj privredi
 • ZOLTAN GARAI, DIREKTOR KOMPANIJE MOL SRBIJA: Planiramo dalje širenje mreže
 • MARJANA DAVIDOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA NESTLÉ ADRIATIK ZA JUŽNI REGION: Novi izazovi nas motivišu da budemo još bolji
 • PODRŠKA I POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U 2020. GODINI
 • MENADŽERSKI VODIČ: Igre milijardera
 • ODRŽANA ČETVRTA KONFERENCIJA „SRPSKI DANI OSIGURANJA” Osiguravači su pitali: Prijatelji, kako ste
 • TV SLIKE I PRILIKE: Ne može se živeti bez dobrote i ljubavi
 • MONCA, LOMBARDIJA, NA KRAJU 2020. I U OČEKIVANJU 2021.: Raspoloženje pred Božić – ni nalik „onoj“ Italiji
 • MESEČNI HOROSKOP ZA POSLOVNE LJUDE: Šta kažu zvezde za biznis u 2021. godini
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2021.
Podelite ovaj tekst: