TURISTI ČKI IZAZOVI – BAD RAJHENHAL: Lekoviti miris alpske soli

Gradirhaus je nesvakidašnja građevina, duga 162 metra i visoka oko 20 metara. Zidovi te lepe građevine sadrže oko 200.000 snopova stabala lekovite drvenaste biljke crne trnjine, naslaganih do 14 metara visine. Preko snopova kaplje dnevno oko 400.000 litara slane vode i vazduh pojačano obogaćuje česticama soli koje prodiru u disajne puteve šetača

Pogled sa alpskih vrhova na Bad Rajhenhal

Pogled sa alpskih vrhova na Bad Rajhenhal

Nemačka nema topla mora ali se, ipak, po prihodima od turizma nalazi na sedmom mestu u svetu, odmah iza Italije, a ispred Velike Britanije. Od turizma zarađuje godišnje oko 30 milijardi evra direktno, a sa pratećim delatnostima prihoduje čak 280 milijardi evra. Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, Nemačka iz godine u godinu uspeva da premaši rezultate iz prethodne godine: u 2011. godini je registrovana poseta 63,8 miliona inostranih i 330,3 miliona domaćih turista.

Značajan deo tih poseta i prihoda od turizma ostvaruje se u nemačkom banjskom turizmu. U Nemačkoj ima oko 400 banja koje nisu samo lečilišta već prijatna i lepo uređena mesta za odmor i rekreaciju. Odlična infrastruktura, uređeni parkovi, cveće i komforni hoteli i restorani se podrazumevaju.

Velike nemačke banje imaju svoje specifičnosti, a jedna od takvih banja je Bad Rajhenhal (Bad Reichenhall), na krajnjem jugu Nemačke, blizu austrijske granice i Salcburga, a u nemačkom delu između Berhtesgadena i Minhena. Alpska so je glavno čudotvorno sredstvo Bad Rajhenhala, u šta smo imali prilike da se uverimo ovoga leta. Reč je o soli koja se nakupila na podzemnim slojevima kamenja a koja potiče iz pra-mora koje je tu bilo pre 250 miliona godina. Ta so regeneriše disajne puteve, dezinfikuje i jača organizam. Pomešana sa tamošnjom izvorskom vodom, ona može da se inhalira i pije, ali u nju možete i da se potopite, odnosno da se odmarate na površini kupke od te soli.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • MINISTAR VUJOVIĆ, GOST AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Budžet pod lupom
 • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE: Zelena energija na Beogradskom sajmu
 • ŠTA NUDI SOFTVER „MANAGE TOOLS“ ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA: Sve se može izmeriti
 • DR BOJAN LALIĆ, DIREKTOR DEPARTMANA ZA INDUSTRIJSKO INŽENJERSTVO I MENADŽMENT, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Zanimanje budućnosti
 • SАRАDNJA NАRODNOG MUZEJА U BEOGRАDU, BRITISH COUNCIL-А I BANKE INTEZA: Otvorena izložba “Henri Mur – grafičar”
 • SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE VRNJAČKA BANJA: Kraljica banjskog turizma
 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Nameštaj i saveti za uređenje stana
 • USPEŠNA SARADNJA SRBIJE SA AZERBEJDŽANOM: Značajan uzlet novih ekonomija
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Ne čekati rešenja sa strane
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (4): Osluškujte iskustva kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2014.
Podelite ovaj tekst: