SLOBODAN PETKOVIĆ, BIZNISMEN: Ključ uspeha – jaka lokalna ekonomska samouprava

Bez stvaranja 350 do 500 novih ekonomskih opština koje u administraciji imaju samo do pet ljudi (bez odbornika) i koje će prvi put, istorijski, imati totalnu kontrolu privrede u okviru svoje geografske pripadnosti, nećemo moći napred

Slobodan Petković

Slobodan Petković

Slobodan Petković se pre 46 godina odselio iz Srbije u Švedsku, vlasnik je hotela Astorija u centru Malmea, kao i industrijskog kompleksa koji preuređuje u stambeni. Fabriku jarbola, posle 20 godina, ustupio je svom biznis partneru jer sve više vremena provodi u Srbiji, kojoj želi da pomogne znanjem koje je stekao u proteklih pet decenija. Slobodan Petković bio je savetnik za Balkan švedskog premijera Ulofa Palmea (tragično preminulog 1986. godine), tako da vrlo dobro poznaje ekonomske prilike u našoj zemlji.

Na njegov predlog formiran je Ekonomski savet u oktobru 1993. godine. Pokrovitelji tog događaja bili su Ekonomski institut Jugoslavije, Jelica Minić, Bojan Dimitrijević, Ljubomir Madžar… Takođe na njegov predlog, pokrenuta je inicijativa za formiranje Unije poslodavaca, koja je i osnovana u proleće 1994. sa sedištem u Zmaj Jovinoj broj 12. Tada je, kaže naš sagovornik, shvatio da je Srbiji potreban makroekonomski program, a ovaj razgovor započinjemo jednom pričom:

“U dva odeljenja prvog razreda osnovne škole, radoznalim đacima pričaju o šibici. U jednom odeljenju se deci objašnjava da je šibica zlo koja jednim pokretom može da izazove požar. U drugom odeljenju šibica je predstavljena kao najveće civilizacijsko dostignuće koje nam je olakšalo život jer ne mora danonoćno da se održava vatra. Deca se zajedno igraju u dvorištu. Bacimo sa krova šibicu i vidimo različito ponašanje. Oni koji su učeni da je šibica blagodet potrče da je uzmu i sačuvaju, a oni koji su učeni da je zlo, guraju se i gaze je nogama da je unište. To se desilo i kod nas sa kapitalizmom. U vreme komunizma ljude su plašili pričama o kapitalizmu koje su se bazirale na filozofiji Karla Marksa koji je živeo sredinom 19. veka a sada smo u 21. veku”, kaže za Magazin Biznis Slobodan Petković.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • MINISTAR VUJOVIĆ, GOST AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Budžet pod lupom
 • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE: Zelena energija na Beogradskom sajmu
 • ŠTA NUDI SOFTVER „MANAGE TOOLS“ ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA: Sve se može izmeriti
 • DR BOJAN LALIĆ, DIREKTOR DEPARTMANA ZA INDUSTRIJSKO INŽENJERSTVO I MENADŽMENT, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Zanimanje budućnosti
 • SАRАDNJA NАRODNOG MUZEJА U BEOGRАDU, BRITISH COUNCIL-А I BANKE INTEZA: Otvorena izložba “Henri Mur – grafičar”
 • SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE VRNJAČKA BANJA: Kraljica banjskog turizma
 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Nameštaj i saveti za uređenje stana
 • USPEŠNA SARADNJA SRBIJE SA AZERBEJDŽANOM: Značajan uzlet novih ekonomija
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Ne čekati rešenja sa strane
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (4): Osluškujte iskustva kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2014.
Podelite ovaj tekst: