DR IVANKA BOŽOVIĆ JELISAVČ IĆ, INSTITUT VIN ČA: Svetska naučna elita u Beogradu

Za Institut Vinča je velika satisfakcija to što nam je dodeljena organizacija značajne svetske konferencije. Beograd je domaćin upravo na osnovu naše međunarodne reputacije, zahvaljujući tome što je Institut prepoznat po rezultatima koje su ostvarili njegovi istraživači. Zato je ovo pre svega veliko priznanje, pa tek onda i velika obaveza 

Dr Ivanka Božović Jelisavčić

Dr Ivanka Božović Jelisavčić

Konferencija posvećena projektima budućih linearnih akceleratora ILC i CLIC (International Workshop on Future Linear Colliders – LCWS14) biće ove godine održana po 16. put, a domaćin skupa koji će trajati od 6. do 10. oktobra u Beogradu biće Institut za nuklearne nauke Vinča. Ovo je prvi put nakon nekoliko decenija pauze, da Srbija dobija priliku da ugosti vrhunske svetske naučnike.

Ovako dr Ivanka Božović Jelisavčić, naučni savetnik u Institutu za nuklearne nauke Vinča i predsedavajuća lokalnog organizacionog komiteta konferencije LCWS14, ponosno najavljuje predstojeći skup svetskih fizičara. Sagovornica Magazina Biznis je doktor fizičkih nauka i jedan od naših najuspešnijih naučnika u svetskim okvirima. Nakon postdoktorskog boravka u Italiji i Nemačkoj, vratila se u Vinču i pokrenula nekoliko međunarodnih projekata u oblasti fizike visokih energija, od kojih dva u CERN-u, čuvenoj Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja. Trenutno predsedava međunarodnim bordom instituta FCAL kolaboracije i Komitetom govornika kolaboracije CLICdp.

– Za Institut Vinča je velika satisfakcija što nam je dodeljena organizacija ove konferencije. Beograd je domaćin upravo na osnovu naše međunarodne reputacije, zahvaljujući tome što je Institut Vinča prepoznat po rezultatima koje su njegovi istraživači ostvarili radeći na projektima budućih linearnih sudarača, a sada i na budućem cirkularnom sudaraču leptona. Zato je za mene lično, a mislim da i direktor Instituta deli moje mišljenje, organizacija ove konferencije pre svega veliko priznanje, pa tek onda, srazmerno tome, i velika obaveza.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • MINISTAR VUJOVIĆ, GOST AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Budžet pod lupom
 • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE: Zelena energija na Beogradskom sajmu
 • ŠTA NUDI SOFTVER „MANAGE TOOLS“ ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA: Sve se može izmeriti
 • DR BOJAN LALIĆ, DIREKTOR DEPARTMANA ZA INDUSTRIJSKO INŽENJERSTVO I MENADŽMENT, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Zanimanje budućnosti
 • SАRАDNJA NАRODNOG MUZEJА U BEOGRАDU, BRITISH COUNCIL-А I BANKE INTEZA: Otvorena izložba “Henri Mur – grafičar”
 • SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE VRNJAČKA BANJA: Kraljica banjskog turizma
 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Nameštaj i saveti za uređenje stana
 • USPEŠNA SARADNJA SRBIJE SA AZERBEJDŽANOM: Značajan uzlet novih ekonomija
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Ne čekati rešenja sa strane
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (4): Osluškujte iskustva kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2014.
Podelite ovaj tekst: