Profil „japi“ biznismena: Da li su „manekeni“ kapitalizma dobili ljudske osobine

Svetska finansijska kriza pokazala je koliko je koncept „japi“ mladog poslovnog čoveka bio besmislen. Onaj ko je naučen da posluje tako što je drzak, služi se marifetlucima, nadmeće se na berzi i spekuliše – sada jednostavno više nema šta da radi

Borislav Miljanović, direktor agencije „McCann-Erickson PR”, i pre nego što je kriza u Srbiji „raspakovala kofere“, kako kaže, nije bio jedan od onih biznismena koji su se razmetali i olako trošili novac. To što izgleda kao klasičan „japi“, pripadnik generacije mladih urbanih profesionalaca, ne znači da se prilikom službenih putovanja vozio luksuznom klasom u avionu i odsedao u skupim hotelima.

– Moje poslovne navike se nisu mnogo promenile od kako je kriza počela. I ranije sam štedeo gde god sam mogao da uštedim. Živeo sam život običnog čoveka, nisam se razbacivao novcem. Mislim da je i većina mojih kolega uglavnom zadržala stare poslovne navike. Oni koji su i ranije vodili računa o troškovima i danas su racionalni, dok oni koji na to nisu obraćali mnogo pažnje, ni danas mnogo ne haju. Međutim, ukoliko kriza žešće udari, moraćemo da nađemo način da srežemo i racionalne troškove – kaže Miljanović.

I dok sve više teoretičara kulture u svetu, ali i kod nas, ističe kako je kriza kapitalizma pokazala da je „japijevcima“ odzvonilo, Miljanović je ubeđen da će mladi i sposobni ljudi uvek biti traženi i da će u svakoj oblasti uvek biti na ceni sposobni profesionalci koji su zarad karijere spremni na mnoga odricanja. U Srbiji se, kaže naš sagovornik, o promenama poslovne filozofije može govoriti samo u pojedinačnim slučajevima. U Americi je, na primer, dobar deo biznismena smanjio troškove za putovanja, pristao na zamrzavanje ili rezanje plate, pa čak promenio i način oblačenja. Sve češće se mogu čuti oštre kritike da oni koji su stvarali modu – više nisu ni moderni. Istini za volju, i Borislav Miljanović je u poslednjih nekoliko meseci promenio svoj stajling tako što je odlučio da pusti brkove, ali daleko od toga da je toj njegovoj odluci kumovao dolazak finansijskih nepogoda u Srbiju.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: