Ученици – будући бизнисмени

Програм који младим људима пружа неопходно знање и искуство у успостављању и вођењу малих предузећа, реализује се уз помоћ норвешке фондације Business Inovation Programs и финансијске подршке норвешког министарства иностраних послова

ucenici-buduci-biznismeniЈедан од изузетно позитивних потеза организатора сајма “Бизнис база” био је и давање великог простора промоцији Омладинског предузетништва које представља новину вредну пажње, уведену у многим средњим стручним школама у нашој земљи. Програм који младим људима пружа неопходно знање и искуство, у успостављању и вођењу малих предузећа, реализује се од пре три године, и то уз помоћ Омладинског предузетништва, норвешке фондације Business Inovation Programs, као и финансијске подршке норвешког министарства иностраних послова.

На малом штанду смештена је компанија БИО 3: биљни производи, паковање, дистрибуција. Реч је о прављењу сапуна са биљем који се продаје по цени 350 динара за комад. Ученици IV разреда Ваздухопловне академије образовали су девет оваквих компанија, разних профила, чији је циљ практична обука ученика за реализовање сопствених бизнис планова.

Ментор овог програма је професорка Невенка Кубуровић (предмет: организација рада) која контролише рад и одговара за утрошени новац добијен за реализовање претходно добро осмишљеног бизнис плана. Матурант Борис Пауновић води маркетинг и рачуноводство, Иван Миродић је директор а Данијел Стијепић менаџер компаније. Стасити Борис Пауновић објашњава зашто су одушевљени овим програмом, који младима пружа могућност да искажу креативност, иницијативу, способност да ризикују и да се осамостале.

У Ваздухопловној академији постоји још осам компанија различитог профила, између осталих и предузећа за израду модерних стоних лампи и декоративних предмета. За све што радом произведу и продају, млади добијају новац којим самостално располажу. Сајамска хала II, на нижем нивоу, била је препуна оваквих штандова (чак четрдесетак излагача) а радост, неизбежна кад су млади на окупу, била је видљива на њиховим лицима, уз смех и музику која је свима давала до знања да само младост може да емитује толико позитивне енергије.

Podelite ovaj tekst: