У поход римским царевима

Мастер план “Пут римских царева“, представљен јавности крајем прошле године, омогућиће туристима да се на специфичан начин упознају са богатим историјским наслеђем које датира још с почетка наше ере

u-pohod-rimskim-carevimaМожда, наизглед, звучи парадоксално, али једна од највећих шанси нашег туризма је у – прошлости Србије. И то оној далекој, која се мери миленијумима и која обухвата увек интригантну еру владавине Римске империје чији су драгоцени трагови остали и на територији наше земље.

Вековима скривени, понекад и заборављени, сада добијају прилику да, повезани у логичну целину, буду представљени свету, пре свега оном његовом делу који у туристичким путовањима види сјајан начин да обогати свој духовни живот. Нови дах живота градовима, палатама, амфитеатрима римских владалаца лоцираним на тлу Србије доноси мастер план “Пут римских царева“ који ће на атрактиван начин упознати људе са далеком прошлошћу а, истовремено, помоћи туризму Србије да промоцијом оваквог садржаја учини корак према новим могућностима и економском напретку.

Аутор

Аутор мастер плана “Пут римских царева“ је Бојан Зечевић, професор Економског факултета у Београду. Он сматра да ће реализација овог документа омогућити Србији да дође до драгоценог туристичког производа међународних размера.

Пасош

Туристи који одаберу један од програма који би, условно речено, могао да се назове “Аве, Србијо“, обилазећи римске градове пили би римско вино, јели дардански сир, возили се римским двоколицама и галијама, одевени у тоге. Време би могли да проведу и у покушају да се извуку из римског лавиринта. Они би добијали “императорски пасош “ и на сваком локалитету посебан печат. Римски ресторани имаће, наравно, “римски мени“, а подруми одговарајућа вина. Предвиђа се и продаја сувенира са специјалним жигом, а сав новац од продаје и употребе жига користиће се за даље развијање руте римских императора.

Шта садржи мастер план и какве обавезе ставља пред Србију и локалне заједнице које се налазе на рути културно-историјских споменика из римског доба, за Економетар говори др Горан Петковић, државни секретар за туризам у Министарству економије и регионалног развоја Републике Србије.

Шта садржи мастер план “Пут римских царева“, када и где је први пут представљен јавности?

– У Зајечару је децембра прошле године јавности представљен мастер план којим се предвиђа начин на који ће се развијати један простор, у овом случају локалитети дуж трасе римских царева. Мастер план је својеврсна препорука како да се развија туризам на одређеним локацијама и из њега касније произађу појединачни планови и пројекти за конкретну локацију или објекат. Мастер план даје свеобухватну анализу више фактора и могуће опције развоја, трошкове и предвиђену добит. Неопходно је, наравно, да се сви фактори договоре око правца будућег развоја који ће бити препознат као заједнички интерес свих страна. Искуство успешних рута је показало да су партнерски односи приватног и јавног сектора један од кључних фактора успеха.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: