Неодољив шарм опуштености

За враћање старог сјаја Буковичкој бањи потребна инвестиција од 56 милиона евра, која би у наредних 10 година донела приход од 12 милиона евра

neodoljiv-sarm-opustenostiПоследњег радног дана минуле године одборници Скупштине општине Аранђеловац усвојили су мастер план развоја туризма у наредних 10 година. Тако се град под Букуљом сврстао у ред малобројних општина у Србији које своју будућност виде у стратешком развоју туризма.
Мастер план израдила је позната словеначка компанија “Хостинг” д.о.о. са седиштем у Љубљани. Ова фирма има и своје две пословне јединице у Београду, а сарађује са најпознатијим туристичким кућама из Шпаније, Аустрије, Италије и Швајцарске.

– Овај документ од више стотина страница одраз је наших тежњи да развој туризма може да нам донесе економски просперитет за све житеље – каже др Радосав Швабић, председник општине Аранђеловац. – Стручњацима из Словеније јасно смо предочили шта желимо: изградњу нових квалитетних туристичких капацитета, пласирање производа здраве хране наших пољопривредника, ново запошљавање, очување локалног идентитета, културе, историје и традиције, Буковичку бању као незаборавну дестинацију за одмор и капитална улагања у подизање квалитета живота и рада у општини. Уверен сам да је „Хостинг“ заједно са нама из локалне заједнице и уз мишљење Савета за туризам, успео да изради овај изузетно значајан документ – истиче Швабић.

Дарко Равникар, координатор стручног тима за израду мастер плана, потанко је одборницима образложио све садржаје документа. Посебно је било занимљиво чути његово мишљење о анализи стања свих ресурса у Буковичкој бањи.

– Аранђеловац има изванредне природне привлачности (сачувана природа, Букуља, незагађено природно окру-жење, многобројни извори минералне воде), културно-историјске ресурсе (Орашац, модерна српска држава, близина Опленца), етнографско богатство и добру географску локацију (близина Београда). Посебно бих истакао велики број међународних манифестација у склопу смотре „Мермер и звуци“. С друге стране, слаба је комунална инфраструктура, неадекватни су спортски објекти, запуштени су хотели у парку Буковичке бање и слаб је систем за означавање и усмеравање туриста – објашњава Равникар.

Podelite ovaj tekst: