BUDI BRŽI, ZAKAŽI PREGLED I POBEDI RAK PROSTATE – U MESECU BORBE ZA ZAŠTITU MUŠKOG ZDRAVLJA

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) je i ove godine u novembru, mesecu posvećenom muškom zdravlju, pokrenulo kampanju dizanja svesti o raku prostate pod sloganom “Rak prostate: budi brži, zakaži pregled i pobedi”, o čemu je bilo reči na konferenciji održanoj 20. novembra u Beogradu. Viši naučni saradnik dr Davorin Radosavljević, predsednik UMOS-a i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije je tim povodom rekao da slogan govori o tome da su redovni urološki pregledi, rana dijagnoza i pravovremeno lečenje ključni. “Kada se rano otkrije, rak prostate se može izlečiti. Za rak prostate ne postoji prevencija i zato je važno rano otkrivanje ove bolesti.  Faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koje se, na žalost, ne može delovati, međutim, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje”, objasnio je  Radosavljević.

Rak prostate je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca. U Evropi je najčešći karcinom muškaraca, a u Srbiji je, po učestalosti, odmah iza raka pluća i debelog creva. Godišnje oboli do 3.000 muškaraca i premine oko 900.

Muškarci koji u bližoj porodici imaju slučajeve raka prostate treba od druge polovine pete decenije da krenu na redovne urološke preglede. Ukoliko nije prisutna porodična anamneza, dovoljno je nakon 50-te godine starosti jedanput godišnje uraditi PSA test iz krvi (prostata specifični antigen, protein koji se sintetiše samo u prostati) i otići na pregled kod urologa”, rekao je prof. dr Zoran Džamić, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i naglasio da je potrebno, da bi se jasno utvrdilo šta je uzrok i procenio rizik za razvoj raka prostate, da urolog obavi pregled.

Poslednjih 15 godina ostvaren je veliki napredak u terapiji raka prostate uvođenjem modernih hirurških procedura (laparoskopija, robotska hirurgija) kao i lekova nove generacije za različite faze bolesti koji su visokoefikasni i pacijenti ih dobro podnose.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2017. godine stavio na Listu lekova inovativnu terapiju za pacijente u fazi metastatskog kastraciono-rezistentnog karcinoma prostate što nam je omogućilo efikasnije lečenje. Međutim, zalaganje urologa i medikalnih onkologa je da se i u hormon senzitivnoj fazi bolesti, pri pojavi metastaza, kao standard lečenja metastatskog hormonski osetljivog karcinoma prostate, u terapiju uvedu ARTA lekovi jer imaju značajnu prednost u preživljavanju, odlaganju progresije bolesti, i daju poboljšan kvalitet života”, istakao je dr Radosavljević.

Naučni saradnik prim. dr Suzana Matković iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, naglašava da je izuzetno važan idividualni pristup svakom pacijentu. Lečenje zavisi od stadijuma i agresivnosti bolesti, životnog doba, zdravstvenog stanja pacijenta, ali i od njegovih želja i očekivanja. Karcinom može biti lokalizovan samo u prostati, regionalno proširen na okolne limfne čvorove i uznapredovali, metastatski, kada se putem krvi i limfe širi u kosti, jetru, pluća ili druge organe. U terapiji uznapredovalog karcinoma prostate, treba slediti osnovne onkološke principe, a to je da se najbolji rezultati i ishod bolesti postižu kada se ona leči što ranije najefikasnijim lekovima. Stoga je neophodno uvođenje inovativnih lekova koji deluju na androgene receptore (tzv. ARTA lekovi) u ranijoj fazi bolesti, pri pojavi prvih metastaza u hormonski osetljivom karcinomu prostate. Danas se ti pacijenti u našoj zemlji leče samo androgen deprivacionom terapijom (kastracijom) pri čemu i rezultati velikih kliničkih studija i realne kliničke prakse u svetu nedvosmisleno pokazuju da to nije dovoljno. Uvođenjem ARTA lekova uz androgen deprivacionu terapiju bi se značajno odložilo dalje napredovanje bolesti.  Uz produženje života obolelih i očuvanje dobrog kvaliteta života, kao i socijalne i radne aktivnosti, značajno bi se smanjili troškovi nege i lečenja komplikacija bolesti.

Eksperti pozivaju muškarce da brinu o svom zdravlju i jednom godišnje odu na pregled kod urologa, jer je rano prepoznavanje raka prostate, pravovremeno i adekvatno lečenje, od velikog značaja i za pacijente i za zdravstveni sistem.

Podelite ovaj tekst: