„Укусно“ занимање – фотограф хране

Како је Соња Лазукић, графички дизајнер, у породичној викендици на обронцима Фрушке горе правила студио и градила каријеру постављајући предивне фотографије на блогу Sonja silly world и на налозима друштвених мрежа

Соња Лазукић

Од младалачког маштања – како би било лепо да фотографише и од тога зарађује – док је у породичној башти чекала прве испите на студијама графичког дизајна, прошло је десетак месеци па да Соња Лазукић добије први ангажман.

У том тренутку ништа није знала о овом занату, али је млада Новосађанка чврсто решила да проба. Данас, после више година непрестаног истраживања, учења и рада, каже да је њен посао – фотографисање хране. Канцеларију, тачније студио сместила је у башти, у породичној викендици на обронцима Фрушке горе .

– Ту сам направила студио и у њему настају све фотографије. Оне које радим за клијенте и оне које правим за своју душу тј. за блог, појашњава млада фотографкиња и интернет предузетница.

Диплому графичког дизајнера је стекла и одложила. Пословни портфолио попуњен је ставкама искључиво са префиксом „фото“. Соњин блог Silly world један је од најпраћенијих и најлепших фуд блогова са ових простора, и шире. Једина је из Србије добитница SAVEUR награде, за 2018. годину. Тада је у конкуренцији за избор најлепше фотографије хране било више од 20.000 пријава из целог света. Сарађује са кондиторским, угоститељским брендовима, компанијама које производе мале кућне апарате, трговинским ланцима, авио-превозницима… Радила је као фотограф за различите иностране кампање, недавно је завршила нови пројекат па ће се њене фотографије наћи у две кулинарске књиге за америчко тржиште.

– Улазак у свет фотографије десио се у тренутку када сам одлучила да студирам графички дизајн. Лето пре првих испита у нашу кућу је случајно стигао аматерски фотоапарат. Тако је почело. У тренуцима досаде почела сам да бележим мени драге моменте, објекте, али и јела која сам обожавала да спремам. Није требало дуго да схватим да уживам у фотографисању, присећа се Соња Лазукић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕМА АНКЕТИ УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ: Од корона-удара највише страдала мала предузећа
  • АПР ПРЕДСТАВИО ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ: Јавна предузећа губитници, прерађивачка индустрија у плусу
  • ВЕЉКО ЈОВАНОВИЋ, САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ЗА СЕКТОР ПОЉОПРИВРЕДЕ: Домаћи произвођачи су нам у фокусу
  • НОВА ПОНУДА ДДОР ОСИГУРАЊА – ОДГОВОР НА КОРОНА КРИЗУ: Осигурање од ковида-19, на одмору у земљи и иностранству
  • KОМПАНИЈА „ЈАДРАН“ ОБЕЛЕЖАВА 70 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА: Градитељи нових димензија
  • Следећи број Економетра излази 8. септембра 2020.
Podelite ovaj tekst: