ЈАНА МИТРОВИЋ: Јестиво микробиље на сто квадрата

Из жеље да буде више са децом, Београђанка Јана је одлучила да почне производњу јестивих клица, микробиља и цвећа. У овај посао се упустила након великог истраживања о томе чега нема довољно у Србији и за сада послује успешно

Јана Митровић

Почели су са улагањем од неколико хиљада евра и производњом пет врста микробиља и четири врсте клица у трпезарији стана, а данас Београђанка Јана Митровић (37) узгаја преко 15 врста микробиља и пет врста клица у сто квадрата простора опремљеног по Хасап стандардизацији. Њихове производе купују београдски и новосадски ресторани, тражња је све већа, а имају планове и за извоз. Укључили су се у бренд Урбани фармери, кроз „Дизајн хаб за премијум храну“ који је спроводио Business Innovation Programs, уз подршку програма USAID Competitive Economy Project / USAID – Пројекат за конкурентну привреду, пре неколико година.

Пре предузетништва и вертикалног баштованства Јана, која је по образовању дипломирани економиста, радила је у неколико корпорација, у сектору маркетинга, што јој је, како каже, била изузетна школа.

Одлуку да покрене свој посао и то у производњи која је била тек у зачетку у Србији, донела је са супругом. Он јој је сада највећа подршка у послу и доста јој помаже у књиговодственим пословима и финансијама.

Идеја о микробиљу је дошла од супруга, који је сазнао да се оно у региону увелико гаји. Породица Митровић, нарочито женски део, увек је била наклоњена макробиотичкој исхрани и здравој храни. Јани су остале у сећању приче баке, која је наклијавала пшеницу када су брат и она били мали и причала им о томе колико су клице здраве.

“Производњу смо почели у нашој трпезарији, у стану, а потом смо били у једном мањем локалу. Почетна улагања су износила неколико хиљада евра. Данас микробиље и клице узгајамо у простору од сто квадрата који је уређен према Хасап стандардизацији, и који потпуно испуњава хигијенске производне стандарде, за ресторане или ланац супермаркета. Цвеће је у пластенику који се преко зиме греје како бисмо могли да снабдевамо тржиште током целе године. Земљу не третирамо хемијом, као ни микробиље, ни клице. Зато је савршено безбедно за употребу“, истиче Јана Митровић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕМА АНКЕТИ УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ: Од корона-удара највише страдала мала предузећа
  • АПР ПРЕДСТАВИО ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ: Јавна предузећа губитници, прерађивачка индустрија у плусу
  • ВЕЉКО ЈОВАНОВИЋ, САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ЗА СЕКТОР ПОЉОПРИВРЕДЕ: Домаћи произвођачи су нам у фокусу
  • НОВА ПОНУДА ДДОР ОСИГУРАЊА – ОДГОВОР НА КОРОНА КРИЗУ: Осигурање од ковида-19, на одмору у земљи и иностранству
  • KОМПАНИЈА „ЈАДРАН“ ОБЕЛЕЖАВА 70 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА: Градитељи нових димензија
  • Следећи број Економетра излази 8. септембра 2020.
Podelite ovaj tekst: