ДР САША ВЕЉКОВИЋ: „Чуваркућа“ је признање произвођачима и гаранција потрошачима

Недавно је Привредна комора Србије (ПКС) покренула кампању “Стварано у Србији”. О томе шта је основни циљ ове акције и колико ће трајати, др Саша Вељковић, професор београдског Економског факултета, каже да је циљ пројекта да подржи квалитетне домаће производе и произвођаче, али и да покрене нови начин размишљања привредника.

Саша Вељковић

„Паралелно са тим, мора се радити и на развијању свести потрошача о значају куповине производа ствараних у Србији. Кампања није временски орочена, те стога захтева континуирано ангажовање не само ПКС, као покретача пројекта, већ и медија, стручне и научне јавности, пословних људи различитог профила и друштва у целини“, истиче др Вељковић.

• Представљен је и жиг „чуваркућа“. Која је његова улога? На шта овај жиг указује?

– Жиг „чуваркућа“, називом и изгледом, управо симболизује оно за шта се у пројекту залажемо: у производе са овом ознаком су уткани домаћи рад и идеје, домаће сировине, традиција. Указујући на најбоље што Србија може понудити у различитим категоријама производа, „чуваркућа“ је признање произвођачима, али и гаранција и путоказ потрошачима да дају шансу таквим производима.

• Ко све и на који начин може постати „чуваркућа“?

– Привредници који стварају у Србији, а имају квалитетне производе домаћег порекла, намењене финалној потрошњи, који су тржишно препознатљиви и цењени, могу аплицирати за добијање жига. У пракси, то значи да је минимум 80 одсто новостворене вредности производа везано за Србију.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕМА АНКЕТИ УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ: Од корона-удара највише страдала мала предузећа
  • АПР ПРЕДСТАВИО ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ: Јавна предузећа губитници, прерађивачка индустрија у плусу
  • ВЕЉКО ЈОВАНОВИЋ, САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ЗА СЕКТОР ПОЉОПРИВРЕДЕ: Домаћи произвођачи су нам у фокусу
  • НОВА ПОНУДА ДДОР ОСИГУРАЊА – ОДГОВОР НА КОРОНА КРИЗУ: Осигурање од ковида-19, на одмору у земљи и иностранству
  • KОМПАНИЈА „ЈАДРАН“ ОБЕЛЕЖАВА 70 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА: Градитељи нових димензија
  • Следећи број Економетра излази 8. септембра 2020.
Podelite ovaj tekst: