Kavčić: Ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija u razvoj zemlje

Aleksandar Kavčić (Foto: Nemanja Knežević/Trag fondacija)

Aleksandar Kavčić (Foto: Nemanja Knežević/Trag fondacija)

Trag fondacija ove godine jubilarni, petnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Misija ove prestižne nagrade je da prepozna i istakne kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince, koji su tokom prethodne godine podržali inicijative za opšte dobro na najdugoročniji i najefektniji način. VIRTUS nagrada dodeljuje se uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

Prošle godine VIRTUS nagrada za individualni doprinos filantropiji pripala je Aleksandru Aleku Kavčiću iz Beograda, pronalazaču i profesoru na Univerzitetu Karnegi Melon u Sjedinjenim Američkim Državama, za doprinos unapređenju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji. On je u želji da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji, uložio približno milion evra za kupovinu godišnjeg tiraža udžbenika za osnovnu školu, koje je objavio onlajn za preuzimanje bez naknade.

Tokom 2020. godine, Aleksandar je dodatno poklonio Matematičkoj gimnaziji 20 računara najnovije generacije, a 20 računara, koje je ovoj gimnaziji donirao tokom 2019. godine, redistribuirao je u pet osnovnih škola u Srbiji. Ovaj nekadašnji učenik beogradske Matematičke gimnazije se, pored novčane donacije, lično angažovao u izboru donirane opreme, kao i kompletnoj organizaciji nabavke udžbenika koje je učinio dostupnim za besplatno korišćenje.

„Smatram da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija u budućnost jedne zemlje. Cilj mog delovanja nikada nije bio profit, nego sticanje znanja i njegova primena u korisne svrhe. To je ideja koju želim da prenesem generacijama koje dolaze. Želim da pomognem da mladi imaju što bolje uslove za obrazovanje, kako bi jednog dana mogli svoje znanje da prenesu novim naraštajima. Obrazovanje mora biti kvalitetno i besplatno, jer su obrazovane nacije ključni faktor za povećanje konkurentnosti države. Ovo je moj način i da pomognem nekom novom „Tesli“, da u potpunosti iskoristi svoj potencijal i doprinese napretku zemlje“, izjavio je Aleksandar Kavčić.

On je 2021. godine nagrađen specijalnim regionalnim priznanjem za doprinos obrazovanju i nauci, koje mu je dodelila Mreža nezavisnih fondacija jugoistočne Evrope – SIGN, koja okuplja partnerske fondacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i sa Kosova, udružene sa ciljem da podrže razvoj filantropije.

Profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat je po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Osnivač je “Fondacije Alek Kavčić”, koja u Americi deluje od 2017. godine. U Srbiji je Fondacija aktivna od početka 2020. godine, a osnovni ciljevi su promocija obrazovanja i nauke.

Konkurs za petnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju otvoren je do 10. februara, a više informacija o propozicijama konkursa,  načinima prijavljivanja i sastavu žirija na linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

 

 

Podelite ovaj tekst: