UVOD U BIZNIS: Megaprojekti i politika

Braćo Rusi, spasite hotel „Jelen“ na Crnom vrhu – pisao je u februaru 2013. godine Ivan Kostov, ekonomista iz Bora, Kirilu Kravčenku, generalnom direktoru NIS-a.

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

Kostov je mislio na kompleks hotela Hajat i predsedničke palate za Slobodana Miloševića koji je 1996. proglašen najboljim projektom u poslovnoj godini a čija je izgradnja počela u martu 1997. godine. Radilo se brzo i već do početka 2000. godine bilo je završeno gotovo 70 odsto objekta. Projektom su predviđeni heliodrom, rezidencija, apartmani, vile, bazeni, tržni centar, devetospratni kompleks s panoramskim liftom. U sva zdanja ugrađena je vrhunska uvozna oprema: od vrata od orahovine do najskupljeg nameštaja i pokućstva, kako to već nalažu norme korporacije Hajat od kojih smo kupili licencu. Uloženo je bilo 65 miliona dolara a do završetka gradnje trebalo je tada još 25 miliona dolara. Sada kažu da treba mnogo više jer svi objekti propadaju već 15 godina…

Ali, zašto je Ivan Kostov pisao Kirilu Kravčenku?

Zato što su tadašnji investitori i finansijeri bili: Naftna industrija Srbije sa 60%, Rudarsko-topioničarski basen Bor sa 20%, Opština Bor sa 10% i „Srbija šume“ sa 10%. Izvođač radova bio je „Energoprojekt“. Pa, pošto od 2000. godine niko od onih koji su se menjali na vlasti nije ni pomislio da dovršava taj megaprojekat, Kostov je odlučio da se obrati Kravčenku, jer NIS ima najveći udeo u vlasništvu. I, evo, prošle su i dve godine od tog pisma, ali odgovora nema.

Sudbina megaprojekta na Crnom vrhu samo je dramatična ilustracija o nezavršenim građevinskim i arhitektonskim poduhvatima koji su nastali kao politički projekti neke od naših vlasti u prošlosti. Jer, kako se ko pomeri sa vlasti, onaj sledeći uopšte nema nameru da završava projekat, bez obzira na značaj tog dela i na visinu već realizovane investicije. Sudeći po tome, jedini lek je da se ostane dovoljno dugo na vlasti, pa da se ima dovoljno vremena da se započeto i završi. Na primer, ovih dana i meseci često pominjani, legendarni Branko Pešić, bio je predsednik Skupštine grada Beograda deset godina – od 1964. do 1974. godine. Em je bio politički uticajan, em je tada bilo dovoljno para, em je to bio period ubrzanog razvoja čitave ondašnje Jugoslavije i Beograda. Zato su u vreme njegovog mandata izgrađeni mnogi kapitalni objekti: Mostarska petlja, most „Gazela“, Terazijski tunel i drugi, a usvojen je i ambiciozni plan spuštanja Beograda na reke (Beograd na Savi), izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • DODELJENE VIRTUS NAGRADE ZA 2014. GODINU Nacionalna nagrada za Hemofarm
  • 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA Korak u budućnost
  • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA Usavršavanje najboljih srpskih menadžera
  • METODOLOGIJA STRATEŠKOG PREOKRETA ZA VLASNIKE MSP Ne tražite izgovor za neostvareno
  • POSLOVNA SAZNANJA Samo za uspešne
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Koučing – put uspeha
  • FILIP KOTLER I FERNANDO TRIAS DE BES: LATERALNI MARKETING (5) Životni ciklus proizvoda se dramatično skraćuje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2015.
Podelite ovaj tekst: