Афричка егзотика и српски таленат за дизајн

“Николић Дизајн“ је својим оригиналним намештајем и опремањем ентеријера стекао угледно место и то – у Гани

africka-egzotika-i-srpskiУ Акри, главном граду Гане, у току је реконструкција резиденцијалне палате председника Џона Кофура. Овај замашан и нимало једноставан посао поверен је фирми “Николић Дизајн“ коју чине наши људи – Београђанка Јасна Вуклиш-Николић и њен супруг Павле Николић.

“Николић Дизајн“ је годинама позната и добро позиционирана фирма у овој афричкој земљи, у којој је на многим важним местима оставила свој печат и јединствен уметнички рукопис. Посао око уређења председничке палате додељен јој је с пуним поверењем и под само једним условом: да се изглед усклади са околином и традицијом која се у Гани веома поштује.

Контејнер

Намештај и слике Јасне Вуклиш-Николић могу се наћи широм света, између осталог и у ВИП салону лондонског аеродрома “Хитроу“. Занимљива је прича везана за Гану. Један угледни Аустралијанац, приликом повратка у домовину након вишегодишњег службовања у Африци, десетак предмета из колекције “Николић Дизајн“ спаковао је у посебан контејнер. На одредиште, у Сиднеју, стигли су сви велики сандуци осим оног у којем су биле рукотворине наших уметника.

Николићи су задобили поверење афричких клијената резултатима које су показали уређењем палате Краљице мајке из Абрура, заштитнице човекове средине, студија CNN-а и многих других репрезентативних објеката и приватних кућа угледних грађана.

Дугогодишњи житељ Акре, породица Вуклиш – Николић је, као што обично бива, сасвим случајно дошла до опредељења да се бави дизајном. У годинама које су у нашој земљи обележиле санкције, били су у озбиљној дилеми да ли да се врате у домовину или да покушају из почетка бизнис неславно окончан на пољу трговине. Сасвим спонтано, будући да су решили да остану, почели су опремање сопствене куће. Била је идеја да Јасна прави лампе, а њен супруг да слика.

Изложба у башти

– Када је опремање куће било окончано, нашим афричким пријатељима су се необично допала оригинална решења и изглед ентеријера. Наговорили су нас да, накратко, све изнесемо у башту и приредимо малу изложбу. Успех је био неочекиван. За дивно чудо, оно што смо мислили да се само нама свиђа, допало се и другима и то нас је охрабрило да отворимо сопствену галерију – испричала је за Економетар Јасна Вуклиш-Николић, приликом недавне посете Београду.

Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: