Предузетницима су потребни новац и истраживања

Програм је финансирала Европска унија са више од 2, 65 милиона евра, а још два милиона издвојено је за пројекте који подстичу оснивање и развој предузећа и увођење иновација

preduzetnicima-su-potrebniПрограм подршке развоју предузећа и предузетништва, започет у децембру 2004. године, завршен је крајем октобра у Србији. Спровођењем програма, којим је управљала Европска агенција за реконструкцију, остварени су добри резултати и створени бољи услови за развој сектора МСП и предузетништва.

Међу конкурентним предузећима која послују на светском тржишту нису више она која се надмећу на основу трошкова и висине цене, већ предузећа која у надметању предност дају знању. Све су важнији подршка истраживачком развоју и финансирање иновација у МСП. Због тога је програм Екорис представио концепт ЕУ за увођење иновација у пословање, побољшана је ефикасност владине политике и стимулисана конкурентност српске привреде. Програм је финансирала Европска унија са више од 2,65 милиона евра, а још два милиона издвојено је за финансирање пројеката који подстичу оснивање и развој предузећа и увођење иновација. Основан је и Фонд за доделу бесповратних средстава намењених развоју предузећа и предузетништва, у оквиру којег је реализовано 26 пројеката.

– Задовољни смо оствареним резултатима. Расподељен је сав новац додељен за реализацију, што није увек лако приликом спровођења оваквих пројеката. У Фонд за доделу бесповратних средстава стигло је више од 400 пријава, од којих је стотинак добило средства за реализацију. Пријаве су биле толико квалитетне да смо могли да потрошимо много више новца, што доказује да у Србији има много стваралачког потенцијала у области МСП. Надам се да ће убудуће бити више пројеката за пружање подршке развоју нових послова, услуга и обезбеђивања квалитетне едукације за предузетнике, али и за почетнике у малом бизнису, каже Дејвид Милер, лидер пројектног тима у програму подршке развоју предузећа и предузетништва – Екорис.

Улагање у иновације

Екорис и Министарство за науку спровели су истраживање о иновацијама у око 650 српских предузећа. Показало се да су наша предузећа прилично иновативна: чак 85,9 одсто испитаних предузећа у протекле три године је имало неку врсту иновативне активности.

– Предузетници улажу у развој производа и извоз, а најчешће у нову опрему, механизацију, обуку запослених и пласман иновација на тржишту. Проблем је што не сарађују довољно са истраживачким центрима и факултетима. Важно је покренути и научноиновативни корпус, који тавори на институтима и универзитетима, како би се научници усмерили на решавање конкретних проблема у привреди. У Европи су веома активне организације које подстичу истраживање и развој – каже Милер.

Програм Екорис окупио је више министарстава, владиних агенција, истраживачке и друге институте да побољшају иновативност домаће привреде. Обезбеђена је и бесплатна обука за 25 консултаната у области иновација, коју су спровели стручњаци Универзитета у Брајтону. Организоване су радионице и семинари за побољшање пословне конкурентности.

Podelite ovaj tekst: