Српски брендови у Пикадилију

У супермаркетима другог по величини малопродајног ланца у Бугарској до сада није било ниједног српског производа. Делта отвара врата домаћим произвођачима квалитетне прехрамбене робе

srpski-brendovi-u-pikadilijuМеђу хиљадама прехрамбених артикала на рафовима софијског супермаркета Пикадили нема ниједног произведеног у Србији. Овај бугарски малопродајни ланац почео је своју експанзију на матичном тржишту пре 12 година отварањем једне трговине, да би се данас, са 11 маркета у Софији, Бургасу, Великом Трнову и Варни, позиционирао на друго место, одмах иза Фантастика, и остварио годишњи промет од 110 милиона евра.

Да би се на полицама у Пикадилију, на чијим се касама, само у Софијском молу, дневно откуца више од 4.000 рачуна, нашли производи са ознаком “made in Serbia“, побринула се компанија Делта уласком у партнерски однос иницијалним улагањем од 80 милиона евра у наредне две године.

У амбициозном плану Делте, који се заснива на темељним проценама, предвиђено је отварање најмање 20 супермаркета и запошљавање још 1.000 радника, углавном у урбаним срединама и на црноморској обали, где је и учињен први продор Пикадилија на бугарско тржиште.
Према речима Стефана Косева, доскорашњег генералног директора Пикадилија, овај ланац се развијао постепено, али темељно, отварањем по једног маркета сваке друге године. После преговора са Европском банком за обнову и развој, бржа експанзија Пикадилија почела је 2003. године, са основним циљем да се подржи развој националне економије. Да би оправда-ли освајање бугарског тржишта, челни људи Пикадилија су, поред великог асортимана производа, понудили и низ иновација које су означиле прекретницу у начину куповине. Први су увели баркод, рекламне брошуре, пласирали домаће робне марке Мистер Пикс и Меркато, које углавном стоје иза производње свеже робе, воћа и поврћа.

Добре позиције

Пикадили је први увео и картице које данас користи више од 170.000 купаца и преко којих се остварује 65 одсто промета. Такође су креирали сопствени софтвер и добили сертификате стандарда. Коначно, уз помоћ Европске банке, током 2006. отворен је и једанаести супермаркет и корнер-шопови, за сада само у Варни.

Podelite ovaj tekst: