Хербаријум на амфорама

Мирјана Пауновић је после 25 година рада напустила „Центрокоп“ и почела да прави слике од пресованог цвећа. Месечно заради и до две просечне српске плате

herbarium-iz-anforeИако би данас могла бити једна од руководећих жена у области туризма и угоститељства, будући да је више од 25 година радила баш на тим пословима, Мирјана Пауновић, самоуки уметник, ни не помишља да закуца на врата неке фирме. Најбоље се осећа када зарађује са својих десет прстију.

– Када сам у најгоре време, у периоду санкција, напустила гигант какав је био „Центрокоп“, многи су помислили да ћемо моја породица и ја остати гладни. И јесте било тешко. Без уштеђевине, земља под ембаргом, деца мала, муж без посла, а ја размишљам како да реализујем давнашњу жељу и кренем да креирам, цртам, сликам, прича Мирјана која не губи ни часа, већ ради и док разговара за Економетар, јер не може да стигне да одговори на све поруџбине.

Да ли је и колико способна за креирање, проверила је када се јавила на конкурс „Практичне жене“ почетком 90-их година. Била им је потребна креација за вечерњу хаљину и Мирјана је однела победу. После неког времена, поново је послала своје цртеже и на још једном конкурсу доказала и самој себи да не треба више да седи скрштених руку. Од тада до данас, неуморно ради и зарађује.

Продаја на реч

На недавно одржаној изложби у Дому синдиката, Мирјанина специфична уметничка дела су распродата, поготово када је спустила цену. Тако се украсна саксија могла купити за 550 динара, амфора, у зависности од величине, од 3.500 до 6.000 динара, док су осликани и обојени пужићи коштали само 50 динара.
Колико је Мирјана развила бизнис говори и то да својим муштеријама робу продаје на реч. Ако тог тренутка немају код себе довољно новца, а неки од униката им се баш много допадну, Мирјана им даје да га понесу кући и уз мали аванс обећају да ће јој, кад им стигне плата, донети новац. И нико јој до сада није остао дужан.

Острог најтраженији

Прву серију минијатура Мирјана Пауновић је изнела на шеталиште поред Ушћа и продала све за један дан. Схватила је да се то људима допада и да треба даље да прионе на посао.
Пошто је реч о врло пипавом послу који траје сатима, јер делови пресованог цвећа и лишћа морају да се уклопе, да добро легну на подлогу, Мирјана практикује да најпре направи оловком скицу и по њој „ређа“ природу. Понекад јој је, као што је случај са Острогом, потребно и по два месеца да заврши слику, а управо је то мотив који је највише пута поновила, иако је реч о једној од њених најскупљих слика за коју треба издвојити око 300 евра.

Да би средином 90-их година зарадила неки динар више, а чувши за изложбу цвећа у Дому синдиката за коју није имала пара да плати закуп простора и да излаже, Мирјана је стидљиво замолила једну жену да уз њено цвеће стави и по неку сличицу. Имала је среће да и ту прода све што је изложила.

Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: