Програми за целу земљу

У фокусу је девет туристичких производа који имају за циљ да од Србије начине примарну дестинацију за „други“ или „трећи“ одмор

programi-za-celu-zemljuДржава издваја значајна средства за развој туризма, јер смо свесни да је раст ове делатности ограничен на бази постојећих капацитета. И управо зато сада морамо да радимо два посла у исто време. Један је промоција, маркетинг и продаја оног што већ имамо.

Паралелно са тим, инвеститорима треба представити оно што ће доћи, што значи – где све могу да улажу. На основу тога с правом можемо да очекујемо да ће туристички промет расти. Тако би, на пример, број ноћења у Србији требало да се повећа до 2015. чак за 47,9 одсто. Наравно, рачуна се и на све већи приход од туризма – да се од очекиваних 500 милиона долара у 2007. повећа на две милијарде долара у 2015. години. А зна се да развој туризма има ефекте у многи другим гранама, од пољопривреде до грађевинарства – каже за Економетар проф. др Горан Петковић, државни секретар за туризам у Министарству економије и регионалног развоја

Србија има разноврсну основу за бржи развој туризма. Од ког се концепта развоја полази?

– Акценат се ставља на девет туристичких производа и сви су оријентисани на то да Србија постане примарна дестинација за „други“ или „трећи“ одмор. Наиме, некада се ишло на одмор једном годишње и то 15 дана, а данас више пута. Први одмор траје 7-10 дана, па се онда још два или три пута одлази на краће одморе. То се ради најчешће у склопу неких других активности, посла или неког празника. За тај други и трећи одмор морало би да се привуче и више страних туриста.

Кратки градски одмори

Јасно је, међутим, да ће у највећем броју локација претежни гости бити и даље домаћи туристи. Ово отуд што је врло тешко развијати места која ће бити оријентисана на стране госте јер је то везано за море и неке екстра капацитете. Међутим, можемо да рачунамо и на продужено задржавање страних гостију који већ пролазе кроз Србију. Њих можемо да задржимо који дан више, што захтева знатно разноврсније садржаје саме понуде.

Који су то туристички производи?

Један од њих су кратки градски одмори, који одмах могу да иду на светску понуду. Они који су долазили, пуни су хвале за изванредну могућност забаве у Београду, Новом Саду или неком другом већем месту. О доброј понуди ресторана не треба посебно ни да говорим.

Podelite ovaj tekst: