Амерички амбасадор у Шљивову

Погони предузећа “Foodland” и “Мinar Frucht” започели пословање захваљујући помоћи USAID-a, а сада имају толике поруџбине да не могу да подмире тражњу на домаћем и светском тржишту

sljivovoДа је Жупа по клими, грожђу и воћу “Српска Шампања”, како ју је 1904. назвао француски конзул Деко, уверио се овог октобра и амерички амбасадор Мајкл Полт, који је посетио село Шљивово код Александровца и погоне предузећа “Foodland” и “Minar Frucht”. Успех ова два предузећа, која су у свет лансирала специфичне српске производе, привукао је амбасадора Полта у јединствену котлину, смештену између Копаоника, Јастрепца, Гоча и Жељина.

Погони у селу Шљивово су почетни капитал добили од помоћи Америчке агенције за међународни развој (USAID), посредством Канцеларије “Mercy Corps” у Крушевцу. Задовољство због те почетне помоћи нису скривали ни власници двеју фирми, ни амбасадор Полт.

Причу о два погона у Шљивову отворио је представник Канцеларије “Mercy Corps” Радош Кандић, подсећајући да програм “Crda” (ревитализација заједница демократским деловањем) у Жупи наилази на плодно тле.

Ручни рад

Начин припреме јединствених производа, ручни рад, печење паприке на шпоретима на дрва, кување слатког и пекмеза у малим шерпама по “бакиним рецептима”, заинтересовали су амбасадора Полта. Вредне домаћице понудиле су госту бројне производе да проба и замолиле га да њихове производе препоручи као жупски бренд.

Почетни капитал, добијен као помоћ, послужио је прво за изградњу трафо-станице за побољшано снабдевање електричном енергијом и набавку одређене опреме, а потом су проширени капацитети, магацини и линије за прераду и паковање воћа и поврћа предузећа (“Foodland”). Уследила је и изградња хладњаче, у којој се припрема и смрзава воће (“Minar Frucht”). Пионир у овом послу био је Бранимир Минаковић, младић из Шљивова. Минаковић је решио да у завичају “направи неки бизнис”. Формирао је погоне за откуп и прераду воћа и поврћа, да би касније пронашао партнера из Београда – “Foodland”, који је преузео управљање тим погоном, а Минаковић је изградио хладњачу, односно формирао “Minar Frucht”.

– Веома смо задовољни развојем фирме коју смо основали 15. септембра прошле године. Прерађујемо различито воће: малине, купине, боровнице, шљиве, јагоде… Тренутно спремамо ајвар од паприке и то на традиционалан, специфичан српски начин, што је изазвало пажњу амбасадора САД, господина Мајкла Полта. Овде сада ради 37 радника, а у сезони и по 70 – каже Васо Лекић, менаџер “Foodland” предузећа.

Производни капацитети су око милион јединица, односно око 1.500 тона воћа и поврћа се преради и упакује.

– Овај крај је према Копаонику богат воћем, а према Гочу и ниже од Александровца поврћем, посебно паприком. Јако смо задовољни квалитетом и не знам да ли ћемо у потпуности моћи да задовољимо потребе тржишта. Захтеви расту, па ћемо морати да ангажујемо и мештане других села – објаснио је амбасадору Полту Васо Лекић.

Лекић се похвалио и учешћем на сајмовима у Њујорку, Дубаију и Москви и признањима и одличјима којима су се окитили у овим местима за специфичне производе.

Капацитет хладњаче “Minar Frucht” је 50 вагона и ове године је три пута “обрнут”, а то значи да је откупљено и на инострано тржиште пласирано 150 вагона смрзнутог воћа.

Своју импресионираност није скривао ни амбасадор Полт.

– Оба постројења су пример шта се може учинити када се ослоните на своја природна богатства. Имате изузетно квалитетно воће и поврће и неке специфичне производе које само Србија може да понуди светском тржишту и тржишту региона. Веома сам импресиониран оним што сам видео и то не само квалитетом производа већ и начином на који се они пласирају. Познато ми је да овај регион има високу стопу незапослености и зато су потребни овакви погони за отварање нових радних места. Ови погони су пример доброг партнерског односа између нас, америчког народа, локалне заједнице, односно локалне владе, и локалних приватних предузетника, како бисмо учинили све да дође до економског просперитета овог региона и Србије уопште. То је заиста могуће, а производи који се овде праве, пакују и извозе у Европу и остале делове света изузетног су квалитета. То је управо оно на чему Србија треба и даље да ради, на шта треба да се концентрише. Ми ћемо наставити да подржавамо пројекте попут овога – рекао је амбасадор Полт.

Предузеће “Foodland” je показало како се традиционални српски производи промовишу у свету. Директор Васо Лекић је објаснио како се прави природни ајвар, пекмез од шљива и другог воћа у Шљивову и тако и рекламира у свету.

Божин Радић

Podelite ovaj tekst: