Инвестиције

Аустријски Murexin у Србији

ivesticije-2Доласком Murexina, члана великог аустријског холдинга „Schmid Industrie“, понуда домаћег тржишта грађевинских материјала у великој мери је добила на квалитету и разноврсности. После значајног успеха у земљама региона, Хрватској, Словенији и Мађарској, Murexin на српско тржиште доноси низ новитета у грађевинским техникама, које су до сада биле резервисане искључиво за тржишта Европске уније. Аустријска фирма прославила је долазак на српско тржиште промоцијом у Звездара театру, 12. октобра, уз присуство званичника градске и републичке владе, и представника бројних домаћих и страних компанија. Радмила Хрустановић, заменик градоначелника Београда, истакла је да је долазак Murexinа још један доказ да је Београд с правом проглашен градом будућности и да ће аустријска фирма сигурно дати свој допринос да српска престоница заиста буде – бео град. Председник Привредне коморе Београда Милан Јанковић поручио је да је кроз Murexin српско тржиште грађевинског материјала добило велико појачање, а Привредна комора новог, значајног члана.

Компанија Murexin основана је пре 70 година, а спајањем са још две компаније, произвођачима уља, боја и лакова, заокружила је своју понуду и постала један од водећих актера на светском тржишту грађевинских материјала. Примене најсавременијих производних технологија, поштовање еколошких критеријума, као и обавезна сарадња са инвеститорима и обука грађевинских радника, само су неке од предности Murexin.

Alena стигла у Врање

Врањанска фабрика Слобода, која послује у склопу холдинга Јумко, од 20. октобра је власништво британске компаније Alena Limitid, која намерава да на том простору изгради нове конфекцијске погоне опремљене савременом технологијом, у којима ће се у року од две године покренути производња сто хиљада одевних предмета недељно, а упослити око три хиљаде радника. Инвестиција је вредна пет милиона евра, биће реализована за две године, а до тог периода Alena LTD планира закуп једног од сада неактивних погона Јумка, где ће се организовати производња са седам стотина радника, али и обука за конфекционаре, менаџмент и маркетиншке службе који ће посао наћи у новој фабрици. Инвестиција је реализована уз помоћ Агенције за страна улагања и промоцију извоза, а значајна је била и помоћ владе Србије.

– Ово су прва средства одобрена из Националног инвестиционог плана, намењена за инвестиције које подстичу упошљавање. Инвестиција има посебан значај јер иде на југ Србије, упослиће се велики број младих људи, а комплетна производња будуће фабрике намењена је извозу у ЕУ, што ће то подручје приближити новим инвеститорима – изјавио је министар финансија Млађан Динкић.

Директор британске компаније Савас Јани нагласио је да су у Врању наишли на велико разумевање локалне самоуправе и могућност да изграде велике капацитете јер компанија планира да годишњи обрт од садашњих 40 милиона евра у наредној години увећа на 60 милиона евра. У првој фази посао ће наћи људи са искуством, јер ће то омогућити квалитетније обучавање младих, али се планира и дугорочна сарадња са српском текстилном индустријом, што ће створити услове за изградњу погона који ће упослити више од десет хиљада радника, истакао је Јани.

Стартовали Полимарк маргарини

Српска компанија Полимарк (основана 1989. године), лидер у производњи кечапа јер заузима око 70 одсто домаћег тржишта, лансирала је нове производе – маргарине. Реч је о неколико врста висококвалитетних маргарина – од оних за мазање, печење, кување, припремање торти и колача до нискокалоричних “фит” маргарина. Сви производи имају висок квалитет усклађен са међународним стандардима и сертификатима. Како је најавио Војин Старчевић, власник и директор Полимарка, у недавном сусрету са новинарима, на дегустацији нових производа – маргарина, ускоро ће се на тржишту наћи и млечни производи из ове компаније. Наиме, Полимарк је изградио млекару која ће дневно прерађивати око 15.000 литара млека, а производи ће бити пласирани на београдско и на тржишта у окружењу.

– На тржиште смо пласирали прошле године око 11.500 тона производа, од тога 60 одсто кечапа, око 35 одсто мајонеза и око пет одсто сенфа. Углавном је реч о српском и о тржиштима у окружењу, али од следеће године покушаћемо да производе пласирамо и на тржиште Европске уније – рекао је Војин Старчевић за Економетар. Он је додао да производи ове фабрике испуњавају ISO 9001 и HAACP стандарде, што је предуслов за извоз. Како је најавио Старчевић, нови закон о храни треба да буде донет идуће године, а то ће допринети да се смањи број млекара у Србији, јер већина од 250 колико их сада има, неће успети да испуни строге прописе о хигијенској исправности производа. Полимарк очекује и добру сарадњу са Удружењем приватних угоститеља, који користе производе ове фирме.

Меркатор купио 76 одсто акција М-Родић

Словеначки трговински ланац Меркатор је са холдингом Родић М&Б из Новог Сада потписао 20. октобра уговор о куповини 76 одсто капитала компаније М-Родић. Истовремено је новосадски холдинг постао власник пет одсто акција Меркатора, а по завршетку целокупне трансакције тај проценат ће бити већи, објавио је Меркатор на интернет страници Љубљанске берзе. Остатак од 24 одсто акција Родић МБ је задржао, а Меркатор ће га у складу са договором купити 2008. и 2009. Цена 76 одсто капитала компаније М-Родић је 116 милиона евра. Део куповне цене од 30 милиона евра биће компензован акцијама Меркатора, а остатак преузимањем финансијских обавеза продавца, односно готовином. Договорена цена за куповину 100 одсто капитала компаније М-Родић је 152 милиона евра и прилагођена је стварном стању средстава и обавеза компаније на дан трансакције. При томе је цена за 24 одсто власничког учешћа, који ће Меркатор купити 2008. и 2009, везана за пословне резултате М-Родића у наредне две године.

Holcim изградио фабрику бетона

Швајцарска Holcim group отворила је 10. октобра у Крњачи фабрику бетона “Београд исток”, у чију је изградњу уложено два милиона евра. Генерални директор Holcim Србија Густаво Наваро изјавио је, отварајући нови погон, да је капацитет фабрике 100.000 кубних метара бетона годишње, али да ће се у почетку производити једна трећина те количине. “Ценимо посвећеност Србије да ради на јачању страних инвестиција и отварању нових радних места”, рекао је Наваро. Он је најавио да Holcim планира да отвори још две фабрике бетона у Београду. „Београд исток” је модерна фабрика бетона са најсавременијом швајцарском технологијом која омогућава производњу бетона и на најнижим температурама, уз еколошки потпуно чист процес. Милан Париводић, министар за економске односе са иностранством, који је присуствовао отварању фабрике рекао је да је Holcim group до сада у Србију уложила 150 милиона евра, а само улагања у Цементару у Новом Поповцу у овој години премашиће 90 милиона долара.

Како је најавио Милан Беловуковић, директор фабрике, савремена и опрема и грејни систем омогућиће да купци добијају бетон и током зиме и то не само за грађевинске фирме већ и за оне које се баве изградњом путева. Holcim је препознао општи тренд раста грађевинске индустрије у Србији који ће повећати потрошњу бетона, рекао је Беловуковић.

Нова Doncafe фабрика

У Шимановцима је 23. октобра свечано положен камен темељац за изградњу нове фабрике Doncafe Group. Свечаности су присуствовали и амбасадорка Израела у Београду Јафа Бен-Ари, генерални директор Doncafe Group Арик Гилбоа, министар привреде Предраг Бубало и министар за економске односе са иностранством Милан Париводић.

Нова фабрика ће бити најсавременија фабрика ове врсте у југоисточној Европи а планирано је да Doncafe уложи око 10 милиона евра. Савременом технолошком опремом прерађиваће се око 18.000 тона годишње, који ће у следећим фазама нарасти до 30.000 тона.

У склопу фабрике ће се изградити дистрибутивни центар који ће осим Србије, снабдевати и цео регион. Фабрика ће бити специфична по томе што ће бити отворена за посетиоце који ће кроз стаклену пасарелу моћи да виде комплетан процес прераде кафе а у сали за пројекције, која ће се налазити у склопу музеја, моћи ће да сазнају све о узгоју, врстама кафе, начину прераде и земљама порекла. Сви посетиоци ће моћи да уживају у салону за дегустацију кафе, као и да купе Doncafe производе у ексклузивном продајном простору.

 

 

Podelite ovaj tekst: