Хлеб наших корена

Интегрални хлеб у 23 варијанте и разна пецива по аутентичним рецептима Вере и Радомира Михаиловића, власника пекаре „Поље“. Бели лук, сува шљива, шаргарепа и друге биљке као додаци укусном и здравом хлебу

hleb-nasih-korenaПосле осамнаест година проведених на привременом раду у Хакену крај Дортмунда, данас 53-годишњи столар по професији, Рудничанин Радомир Михаиловић, вратио се 1989. у земљу са идејом да се, уз стечени капитал, посвети неком другом послу, неуобичајеном и нетипичном за навике на нашим просторима.

– Одувек сам сматрао да се здравом храном могу спречити разне болести, чак и продужити људски век, истиче власник угледне и препознатљиве фирме „Поље“. Одлучио сам да се посветим производњи хлеба којим се ублажава или спречава гојазност и повећање холестерола, да се заправо бавим превентивом очувања човековог здравља.

Све што је Радомир Михаиловић замислио на почетку свог пионирског подухвата, у протеклих деценију и по, то је и реализовао, свакако уз помоћ амбициозне и проницљиве супруге Вере која у „Пољу“, како воли да каже, има улогу саветника. Тако је надомак Горњег Милановца, на уласку у град кад путујете из Београда, никло „Поље“ и прерасло у вероватно најнеобичнију пекару у Србији.

Тајна оригиналних рецепата

Данас је „Поље“ права велика фабрика разних врста хлеба (најчешће црног), пецива, млека и млечних производа. „Хлеб наших корена“, како воли да назове своје производе Радомир Михаиловић, технолошки је усавршен, али се производи и од целог пшеничног зрна и још четири врсте житарица: лана, овсених, јечмених и ражаних пахуљица.

Раскошна лепеза црног хлеба разних облика и састава, као и друге производе попут пецива и колача, савремено упакованих у целофан, свакога дана одвози 14 великих комбија у мега-самопослуге као што су Метро, Макси, Родић и у још неке продавнице у градовима у Србији.

Шта је карактеристично за производе пекаре „Поље“ која је, помало и симболично, смештена на простору чувеног Великог Поља?

Радомир Михаиловић и његова супруга Вера су заштитили своје оригиналне рецепте за прављење здравог и укусног хлеба, чији садржај не знају чак ни многи од 40 запослених у фирми „Поље“. Они, на пример, сами мељу житарице, посебно раж. Не увозе готову мешавину из Немачке и других европских земаља (што није случај са другим произвођачима здравог хлеба у Србији), не додају тесту адитиве и конзервансе и асортиман непрестано обогаћују новим производима. Њихови познати хлебови су и они са додацима суве шљиве, белог лука, шаргарепе. Ускоро ће се из „Поља“ појавити и хлеб са копривом и маслачком.

– Често нас посећују Немци, који се баве истим послом и са којима интензивно сарађујемо. Задивљени су нашим производима и оним што су видели у процесу производње. Међутим, рецепте нисмо хтели да им откријемо – каже Вера Михаиловић.

Атракција за туристе

Можда је „Поље“ изузетно и по томе што се у овој пекари неке врсте хлеба (ловачки, сомун, домаћа и кукурузна погача) пеку у фуруни на дрва! Тај процес посебно импресионира странце. Радомир Михаиловић је, заправо, осмислио пећ са четири пећнице, које се ложе дрвима из једног ложишта. Позитивно је одговорио на молбу из Бруса и дао свој потпис да се таква пећ сагради у Бруској кући, у овом поткопаоничком градићу. Копија пећнице „Поља“ требало би да представља атракцију за туристе који посећују Копаоник.

Око 30 врста хлеба

Осим три врсте обичног хлеба, пекара „Поље“ производи још око 23 врсте хлеба по оригиналним рецептима власника. „Микс крекери кукурузни“ су интегралне плочице идеалне за наше ученике који, углавном, једу нездраву брзу храну која се продаје у киосцима крај школа. Ови крекери су укусни и не садрже ни грам масти.

Зашто се у Србији, где се некада, у давна времена, користио црни и кукурузни хлеб, данас у руралним срединама углавном конзумира бели хлеб лошег квалитета? Да ли је реч о вишој цени црног и здравог хлеба, па се углавном земљорадници и сиромашнији грађани опредељују за бели хлеб који нема никакву нутритивну вредност?

– Прављење хлеба од црног брашна је скупље, па је и његова цена виша. Сиромашна домаћинства у градовима (о домаћинствима на селу да и не говоримо) не могу да издвоје нешто више новца за векну црног хлеба која стаје 50-60 динара. Зато и претпостављам да у селима и варошицама у околини Горњег Милановца нема у продавницама наших разноврсних хлебова. Власници продавница их и не наручују, јер – како истичу – нико их не купује. Мислим да би, ипак, ваљало стално нудити разне врсте здравог хлеба и људи ће се, временом, одлучити за прехрамбени производ који штити њихово здравље.

Вера Михаиловић каже још да се недовољно ради на просвећивању људи кад је реч о здравој храни у коју сврстава и хлеб справљен на начин који се примењује у пекари „Поље“, где се не користи ниједна хемикалија за дуже одржавање производа.

Битка за већу рекламу

Нашу пажњу привлаче десетине захвалница, урамљених и истакнутих на зиду у канцеларији власника фирме. Читамо неке од тих захвалница које су добили Радомир и Вера Михаиловић, амбициозни, упорни и вредни, за низ акција организованих у хуманитарне сврхе, или за спонзорство семинара нутрициониста и технолога хране.

Сазнајемо да је „Поље“ неочекивано остало без технолога, јер је госпођа, која је донедавно обављала овај значајан посао у производњи хране, одбила да присуствује семинару пекарских стручњака у Загребу!?

– Како је могуће, коментарише Вера Михаиловић, да запослени одбије да се нађе на месту на коме се могу сазнати неке новине, увек занимљиве, у производњи прехрамбених производа!

Вера Михаиловић подсећа и на неопходност добре рекламе која недостаје њиховој фирми. Тренутно, жали се, нису у могућности да одржавају промоције које су биле најефикаснији начин рекламирања богатог и разноврсног асортимана њихове пекаре. Имајући у виду разгранатост посла, који ће се и даље развијати, све угледнијем „Пољу“ је неопходан и PR менаџер, а можда и поуздан партнер.

Ови људи су покренули, развили и проширили асортиман разних врста хлеба и пецива справљених од интегралних житарица, без адитива и конзерванса и са додацима разних хранљивих састојака. Намера Радомира и Вере Михаиловић јесте да на декларацији производа пише и то које вредности имају додаци од воћа и поврћа, а ускоро и неких врста биља у хлебу који праве.

Олга Васиљевић

Podelite ovaj tekst: