ANA BOVAN: Investiciono brendiranje je potrebno i gradovima i regionima

Privući strane investicije u Srbiju je teži zadatak nego u Belgiji, Austriji ili čak u Bugarskoj. Posebno je teško malim lokalnim zajednicama i gradovima kojih nema ni na jednoj prestižnoj investicionoj mapi Evrope. Mi smo našli model kako da im pomognemo

Ana Bovan

Pre deset godina “Bovan konsalting” je počeo rad sa londonskim partnerima, a pre dve godine su stekli partnere i u Briselu. Do kraja ove godine otvaraju predstavništvo u Parizu, a 2011. i sopstvenu kancelariju u Briselu. “Na taj način ćemo biti znatno bliži ne samo izvoru informacija oko fondova Evropske unije, što nam klijenti najviše traže, već i na izvoru trendova i promena u regulativi”, kaže Ana Bovan, direktorka konsultantske kuće “Bovan konsalting”, u razgovoru za Magazin Biznis.

Investiciono brendiranje je novi oblik konsaltinga koji je kreiran u “Bovan konsaltingu”, a o tome šta podrazumeva ta vrsta angažovanja na tržištu i zašto se ova konsultantska kuća odlučila za tu vrstu usluga, naša sagovornica kaže:

– Privući strane investicije u Srbiju je teži zadatak nego u Belgiji, Austriji ili čak u Bugarskoj. Posebno je teško malim lokalnim zajednicama i gradovima kojih nema ni na jednoj prestižnoj investicionoj mapi Evrope. Gradovi Srbije kao investicione destinacije nisu dovoljno atraktivni, često nesvesni svojih konkurentskih prednosti, suočeni sa potencijalima koje ne uspevaju adekvatno da razviju, ograničenim budžetima, bez stručnih znanja koja bi im pomogla da brže postignu svoje razvojne ciljeve. Ovi, kao i mnogi drugi razlozi, podstiču lidere u lokalnim zajednicama da se što pre reorganizuju i potraže ekspertsku pomoć koja bi ih na stručan način učinila konkurentnim i atraktivnim za investiranje. Proces je kompleksan ali je metod pouzdan i donosi odlične rezultate.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: