KO SU NOSIOCI NOVOG PRIVREDNOG RASTA: Hrana će bukvalno nahraniti ekonomiju

Posao države je da napravi što povoljniji ambijent za razvoj biznisa i da donese mere koje će uticati na popravljanje dosadašnje nepovoljne strukture ekonomskog rasta – slažu se i privrednici i ekonomisti

Srpska ekonomija je zalutala, put kojim je išla više nije dobar, hodanje po staroj trasi više ne može da donese privredni rast – složili su se u prethodnih nekoliko meseci i vlast i opozicija, i stručna i laička javnost, ali i predstavnici biznisa. Mnogo smo trošili, malo zarađivali, razvoj smo zasnivali na uslugama, a ne na proizvodnji, zato smo sve manje izvozili, a više uvozili, novac od privatizacije smo uglavnom “pojeli”, a planirane puteve još nismo izgradili – ocena je koju će potpisati gotovo svi akteri srpske ekonomske scene. Jer, izgleda da se svi slažu oko toga šta je bilo loše, ali malo ko može da kaže šta bi bilo dobro i koji sektori bi trebalo da budu nosioci novog privrednog rasta.

Odgovor na pitanje kakva je industrija potrebna Srbiji i ko su nosioci novog ekonomskog rasta, pokušali smo da dobijemo od naših sagovornika: privrednika i ekonomista. Sudeći prema reakcijama, hrana će bukvalno nahraniti novi rast srpske privrede. Jer, narušena ravnoteža može da se povrati samo povećanjem izvoza, a tome će najvećim delom doprineti prehrambena industrija, ocenjuju.

Nemanja Popov, generalni direktor Centroproizvoda, smatra da su baš u tom sektoru naše komparativne prednosti najveće.

– Ali, važno je da tu granu industrije država strateški podrži. To znači, da ako nam je cilj povećanje izvoza, onda mora da se stvara ambijent za otvaranje malih i srednjih preduzeća, za regionalno povezivanje kompanija. Paralelno sa tim procesom treba da se gase i neefikasne i prezadužene firme. Nikada neću razumeti podržavanje neracionalnih preduzeća, to je potpuno suprotno od cilja koji smo zacrtali. Takođe, država mora da podržava i regionalnu ekspanziju preduzeća – uveren je Popov.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: