SAM – DRUGI VELIKI FORUM MENADŽERA: Devizni kurs je rezultat, a ne cilj monetarne politike

Specijalni gost drugog foruma – guverner NBS u ostavci Radovan Jelašić

Drugi veliki Forum menadžera Srpske asocijacije menadžera (SAM) održan je 25. marta 2010. godine u beogradskom hotelu Zira. Time su nastavljeni susreti menadžera, započeti krajem februara, na kojima Srpska asocijacija menadžera okuplja svoje članove i značajne goste, predstavnike institucija. Prema konceptu Foruma menadžera, ovo je prilika za razmenu mišljenja i iskustava članova SAM, kao i za otvoreni dijalog menadžera i predstavnika Vlade i javnih institucija o temama značajnim za razvoj privatnog sektora. Ovoga puta specijalni gost Foruma bio je guverner Narodne banke Srbije u ostavci, Radovan Jelašić.

U uvodnom delu Foruma menadžera, domaćin skupa Slobodan Vučićević, predsednik SAM-a i predsednik Uprave Droge Kolinske, predstavio je svoju kompaniju i izrazio želju da i ubuduće na sastancima menadžera uvek budu prezentovani primeri iz prakse, te da tako skup ima i edukativnu komponentu. Najjači utisak na prisutne ostavio je deo priče o Drogi Kolinskoj kao „kući brendova“. Vučićević je istakao da su upravo brendovi junaci njegove priče i nabrojao svima dobro poznate robne marke – Grand kafa, Bar kafe, Smoki, Argeta, Cockta, Donat…

Specijalni gost Drugog velikog foruma menadžera bio je Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije u ostavci, koji je održao prezentaciju „Narodna banka Srbije i makroekonomska stabilnost“. Jelašić je prisutnim menadžerima i gostima ukazao na kretanje najvažnijih makroekonomskih pokazatelja u prethodnom periodu, na status i ulogu Narodne banke, kao i na najčešće zablude vezane za funkcionisanje ekonomije.

Radovan Jelašić je podsetio da je osnovni cilj NBS postizanje i održavanje stabilnosti cena, zatim očuvanje finansijske stabilnosti, uz obavezu NBS da podrži sprovođenje ekonomske politike Vlade Srbije. Takođe je citirao Ustav koji kaže da je NBS samostalna i podređena nadzoru Narodne skupštine Republike Srbije. Prema njegovim rečima, devizni kurs je rezultat, a ne cilj monetarne politike.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: