VLADIMIR MATOVIĆ: Teorija je bitna, ali najbolje se uči kroz praksu

U prošlih nekoliko godina mnogo toga se nabolje promenilo u stipendiranju mladih u Srbiji. Ali, mladi ljudi često nisu u potpunosti informisani o mogućnostima za korišćenje inostranih i domaćih stipendija. Zato je na studentima da se malo više angažuju, jer ima dosta prilika za sticanje iskustva tokom studija

Vladimir Matović

Vladimir Matović ima 23 godine a prošle godine je završio informacione sisteme i tehnologije na osnovnim studijama Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu. Trenutno je na master programu na istom fakultetu, smer Marketing inženjering. Vladimir je još za vreme studija shvatio da položeni ispiti nisu dovoljan uslov za uspešnu profesionalnu karijeru, pa je preko studentske organizacije BEST bio na praksi u inostranstvu, i to na dva kursa na temu preduzetništva, u Portugalu i Švedskoj. Bio je i na letnjoj praksi u kompaniji British American Tobacco (BAT) 2008. godine, a 2009. dobio je stipendiju kompanije VIP mobajl, koja je podrazumevala i dvomesečnu plaćenu praksu. Preko Fonda dr Zoran Đinđić proveo je tri meseca u Austriji, na praksi u bečkoj kancelariji finske kompanije FinPro, od septembra do decembra 2009. godine.

– Praksa na kojoj sam bio preko studentske organizacije BEST je sjajno iskustvo i svima preporučujem da odu na te kurseve. Radi se u timovima gde imate saradnike iz različitih zemalja i sa različitih fakulteta, i veoma je korisno za razumevanje timskog rada, ali i za upoznavanje drugih kultura, radnih i životnih navika, kao i za uspostavljanje ličnih i profesionalnih kontakata – objašnjava Vladimir Matović u razgovoru za Magazin Biznis.

Njegova prva praksa u velikoj multinacionalnoj kompaniji bila je u British American Tobacco (BAT).

– To je bio moj prvi iskorak u poslovni svet. U BAT-u sam dosta toga naučio i tu sam se prvi put navikao na radno vreme od devet do pet. Bio sam u Beogradu u njihovom predstavništvu za jugoistočnu Evropu, u odeljenju Trade Marketing. Mogu da kažem da sam tu prvi put video koliko je kompleksna jedna multinacionalna kompanija, i upoznao sve dobre i loše strane velike firme.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: