ANTONIS CHATZISTAMATIOU: Најтраженији су кредити за ликвидност

Једна од највећих брига банкара у овом моменту је управо отплата кредита компанија и становништва. Портфолио Еуробанке је здрав и доста бољи од тржишног просека, остварујемо добре пословне резултате, али такође примећујемо пораст у кашњењу у отплати

bankeЕуробанка ЕФГ се од самог почетка веома активно укључила у програм одобравања субвенционисаних кредита и до сада смо пласирали преко пет милиона евра у ове намене. Поред тога, након недавно потписаног споразума о кредитном аранжману са Европском инвестиционом банком, обезбедили смо привреди „свеж” новац у износу од 50 милиона евра, од чега 40 милиона за банкарско кредитирање, а 10 милиона евра за лизинг аранжмане. Након пада интересовања правних лица за финансирање које је било приметно почетком ове године, сада смо суочени са благим порастом тражње, поготово у сегменту малих и средњих предузећа. Кредити које Еуробанк ЕФГ даје користе се у највећем делу за финансирање обртних средстава и одржавање ликвидности, што је тренутно највећа потреба српских привредних субјеката – објаснио је Аntonis Сhatzistamatiou, директор сектора за послове са привредом Еуробанк ЕФГ у Србији, у интервјуу за Економетар.

Одговарајући на наше питање о томе како оцењује пословање српске привреде и да ли су кредити које даје Еуробанк ЕФГ добро искоришћени, Аntonis Сhatzistamatiou каже:

– Глобална криза је уздрмала и српску привреду, која се од последњег квартала прошле године бори са падом тражње, извоза, ликвидности и друштвеног бруто производа. Најважнији резултат који је остварен јесте споразум који је Србија постигла са ММФ-ом, као и договор у Бечу са највећим страним комерцијалним банкама (укључујући Еуробанк ЕФГ) о задржавању износа банкарских кредита на нивоу из децембра прошле године. То је кључни фактор за поновно успостављање макроекономске стабилности. Такође, Влада Србије повукла је одређене потезе, попут субвенционисања кредита, што би требало да допринесе расту тражње и побољшању ликвидности у привреди.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: