Имамо најквалитетнију боровницу у Европи

Више нема никакве сумње да је Србија изузетно добро место за узгајање квалитетних боровница – каже Иван Ђукнић, председник Удружења узгајивача и задруге „Боровница“

borovnicaСада, дефинитивно, више нема недоумице: у Србији је прихваћено узгајање боровница, јер је недвосмислено доказано да је наша земља добро место за производњу овог драгоценог и свуда траженог воћа.

Овом констатацијом је Иван Ђукнић, председник Удружења узгајивача култивисане боровнице, одговорио на питање Економетра каква је ситуација данас, три године од званичног успостављања организоване производње боровница на парцелама широм Србије.

Да је у последње три године начињен заиста озбиљан корак на овом плану, уверили смо се и сами 20. јуна, приликом манифестације „Дани боровница“, која је трећи пут заредом одржана на имању Ивана Ђукнића, власника најстаријих, тридесетогодишњих засада овог воћа у Србији и родоначелника организоване производње боровница.

Прилаз његовом имању био је закрчен аутомобилима регистарских ознака из целе Србије, а већину гостију чинили су чланови специјализоване воћарске задруге „Боровница“, основане 20. марта ове године у Белановици.

Пратећи успостављање и развој производње култивисане боровнице на територији Србије, схватили смо да посао није нимало лак ни једноставан, нити доноси брзометне резултате какве очекују они нестрпљиви, желећи да одмах виде материјалне ефекте свог рада.

Ђукнић с нескривеним задовољством истиче констатацију америчког стручњака који им је практичним саветима недавно помагао у оснивању производње у Србији. Човек који је дошао из земље где је, практично, „измишљена“ боровница и заштићена њена селекција још 1906. године, рекао је да би био срећан да и тамо, у Америци, могу да постигну резултате као у Србији, када је реч о квалитету и раним терминима бербе.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: