Тема броја: Агробизнис постао привлачнији од услуга

У Фонд за развој и регионалне центре Републичке агенције за развој МСПП пристигао велики број захтева за старт-ап кредите. Држава одобрила 1,6 милијарди динара, а неопходно још четири за све заинтересоване

nasa-temaМинистарство економије и регионалног развоја отворило је у марту конкурс за буџетско кредитирање почетника у бизнису, вредно четири милијарде динара. Овај кредит је, према тадашњим плановима, требало да подигне око 3.000 грађана. Држава преко Фонда за развој и регионалних канцеларија Републичке агенције за развој МСПП кредитира грађане који су одлучили да покрену приватни бизнис. За разлику од претходне две године, када је постојао рок за завршетак конкурса, за трећи круг кредита за почетнике, ове године, конкурс траје док се не расподели сав новац. Почетници су ове године највише заинтересовани за покретање агробизниса, оснивање предузећа за пружање услуга, али и за развој индустријске производње.

Прва транша одобравања овогодишњих кредита била је у мају, када су расподељена средства у износу од 1,6 милијарди динара.

Старт-ап кредити се одобравају на период од три до пет година, уз камату од један одсто годишње и годину дана грејс периода. Предност имају млади људи до 25 година старости, али и старији који намеравају да остваре жеље и започну бизнис у занатским радњама, агенцијама, сервисима, студијима и другим услужним делатностима, као и у пољопривредној или индустријској производњи. Предузетници који желе да отворе радњу могу да добију од 500.000 динара до 1,3 милиона динара, а за оснивање фирми до 2,5 милиона динара.

Велика потражња за кредитима

Средство обезбеђења за кредит узет код државе може да буде опрема дата у залогу, јемство другог правног лица, два жиранта или хипотека на непокретност. Ове године корисници кредита сами бирају средство обезбеђења. Повољност кредита је да средство обезбеђења за кредит може да буде, на пример, само опрема дата у залогу. Ако почетник узме кредит за машину, а посао му не крене како је замислио, он може држави да врати само ту машину. Губи опрему, а не стан или неку другу непокретну имовину. Клијент треба да оде у Агенцију за привредне регистре (АПР) и упише ручну залогу у опреми и машинама. Након тога Фонд врши исплату средстава.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: