Банатске јакне кренуле у колеџ

Ирска компанија “О Брајен” наручила у Зрењанину део униформе за ирске и енглеске колеџе, и још: поло мајице у преко 20 дезена, дуксеве са капуљачом, шортсеве…

banatske-jakneМоже ли ико у Србији да се успешно бави производњом конфекције поред “живих” Кинеза? Искуство компаније “Инфекшн” из Зрењанина показује да може. Ова кућа основана је 2002. године и у почетку их је, заједно са власницима, било десет. Данас запошљавају 18 производних радника и имају још 20 коопераната.

– Кооперанти нам помажу код производних програма који захтевају вез или штампу и израду промотивног материјала који ми не правимо. Сарађујемо са другим произвођачима и размењујемо услуге – објашњава организацију рада извршни директор и један од власника “Инфекшна” Камелија Бомбле.

Пре него што је кренула у овај посао имала је маркетиншку агенцију. Бизнис је био разрађен а приметила је да компанијама које се јављају за услуге често недостаје квалитетан промотивни материјал – мајице, пешкирићи и слично. Идеју о покретању приватног бизниса имао је и Петар Бурсаћ, данас такође газда и истовремено финансијски директор у компанији, па су у бизнис кренули заједно. Први новац и то 3.700 евра добили су од америчке УСАИД организације. То је било довољно за прве машине и репроматеријал, а Камелија је имала и сопствени новац који је уложила. Посао је покренут са 10.000 евра, а новац је коришћен за развијање производње, плате за раднике и дажбине. Након годину дана конкурисали су за кредит код Опортјунити штедионице и добили 20.000 евра. Тиме су обезбедили додатна средства за проширење производње. Та прва година обележена је сарадњом са компанијом “Фреш енд ко” из Суботице. „Инфекшн“ је тада за њих направио 100.000 разних промотивних предмета: униформи, мајица, кецеља, пешкирића. Након тога прочули су се као квалитетни произвођачи рекламних материјала и данас тај посао са успехом раде а маркетиншке агенције из свих градова, а највише из Београда, партнери су им и наручују ове програме код њих. Производњу су проширили на заштитну радну одећу – ХТЗ опрему. Ускоро овај програм треба да пласирају на тржиште Босне и Херцеговине.

– Сматрамо да овај програм има велику перспективу. Ми се крећемо према чланству и Европској унији, као и Босна, и следи нам усклађивање са њиховим стандардима. Баш ти прописи предвиђају да сви запослени морају да буду адекватно обезбеђени и одевени на послу. Ми ту видимо шансу за пласман и проширење производње – каже Петар Бурсаћ.

Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: