Бесплатна обука за почетак пословања

До краја године број нових предузећа у Србији требало би да се повећа за 15 одсто у односу на 2006. годину. Републичка агенција и регионални центри за развој предузетништва дају савете, пружају услуге и организују семинаре и сајмове за предузетнике

besplatna-obuka-za-pocetak-poslovanjaУ Србији је у првој половини ове године основано око 6.500 предузећа, што је за око четири одсто више него у истом периоду прошле године. Уколико се овакав тренд оснивања настави, очекује се да ће се до краја године број нових предузећа повећати за 15 одсто у односу на 2006. годину када је регистровано око 11.500 предузећа и око 20.000 радњи. Ово је резултат унапређења пословног окружења и успешног спровођења државног плана за унапређење предузетништва. Поједностављена је процедура и смањени су трошкови за регистрацију предузећа, а створени су и услови за лакши приступ кредитима.

Обезбеђени су и кредити намењени апсолутним почетницима, како би млади људи добили прву шансу за почетак бизниса. За све младе до 25 година који имају идеју за сопствену производњу или предузеће, али не и средства да започну бизнис, поред повољних кредита држава је спремила обуку и консултације. Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и предузетништва проследила је Фонду за развој више од 1.130 захтева за доделу кредита за почетнике пристиглих из целе Србије, а велики број захтева још један је показатељ који потврђује да у нашој земљи има много младих људи са добрим идејама, спремних да се упусте у ризик предузетништва.

По закону који се сада примењује, потребно је само 500 евра за оснивање друштва са ограниченом одговорношћу (која се најчешће региструју). Смањено је и време неопходно за регистрацију, са просечних 51 на само пет дана, због тога што је процедура регистрације пренета са трговинских судова на само једну институцију – Агенцију за привредне регистре.

Podelite ovaj tekst: