BOGDAN LISOVOLIK, MMF: Ostalo je dosta nezavršenog posla

Ukoliko srpska vlada nakon isteka aktuelnog programa sa Fondom, zatraži aranžman iz predostrožnosti, najcitiranija reč biće „reforme“. Biće ključno da se pokrenu akcije koje će srpsku privredu usmeriti na putanju visokog rasta zasnovanog na povećanju izvoza i smanjenju potrošnje

Verujemo da će srpska vlada biti zainteresovana da poštuje aktuelni sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi time ulila poverenje domaćim i stranim investitorima.

Ovim rečima Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji, započinje razgovor na Magazin Biznis. Početkom aprila u Vašingtonu će Bord direktora ove međunarodne finansijske institucije odlučivati o zaključenju sedme runde stendbaj aranžmana sa Srbijom. A uspeh poslednje revizije u najvećoj meri zavisio je od toga da Vlada ne popusti pod pritiscima sindikata za povećanjem zarada u javnom sektoru.

• Verujete li da će i nakon sednice Borda direktora MMF-a u Vašingtonu, Vlada odoleti tom pritisku?

– To je deo dogovora. Zadržavanje povećanja plata u već predviđenim okvirima doprinelo bi Vladinom kredibilitetu, ali i makroekonomskoj stabilnosti.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: