UVOD U BIZNIS: Dekonstrukcija rekonstrukcije

Ekonomisti su, bez mnogo razmišljanja, ocenili da će najzad obavljena rekonstrukcija Vlade Srbije imati nulti (ekonomski) efekat. Ni po jada za ekonomiju. Rekonstrukcija Vlade Srbije imaće, po svemu sudeći, i nulti marketinški efekat. Tome se očito nadala i sama Vlada.

Piše: Ruža Ćirković

Pa je svoju gromoglasno najavljivanu rekonstrukciju namontirala baš za mart. Mesec u kome svaka stranka vladajuće koalicije ima neku prigodnu godišnjicu. Samo Mlađa Dinkić nema, koliko je poznato, nijednu. Zato je ispao iz Vlade. U senku. Odakle će vladati Vladom, koliko i Boris Tadić Vladom vlada sa Andrićevog venca. Ni manje ni više. Pozivajući se na isto pravo koje im je i jednom i drugom jednom dobrovoljno i od srca dao birački narod. Ja ne verujem da su to pravo kupili za 1.000 evra. Virtuelnih.

Diana Dragutinović je ispala iz Vlade, a mesto ministra finansija će na svoja široka pleća prihvatiti premijer Mirko Cvetković jer je tom resoru potreban novi entuzijazam. A ni najcrnji cinici ne mogu poreći da Cvetković zrači entuzijazmom i sada tako trendi optimizmom. To kod finansija, kao što je poznato, pomaže. Sa ministarskog je na mesto državnog sekretara prekomandovana Jasna Matić što znači da Telekom neće biti prodat. Pakosnici po gradu šire još nesankcionisane glasine da Nemci hoće Telekom po istoj ceni po kojoj su Rusi dobili NIS. Tako ili nikako. Oliver Dulić je, po sopstvenim rečima, kao nagradu za dobar rad, dobio i sve srbijanske rudnike. Demokratska stranka je na cedilu ostavila B 92, konferencijom za štampu na kojoj je otkriveno da nisu svi troškovi u (pokradenoj?) Kolubari bili neopravdani. Molim, još jednom. Po principu, kome od ruke ne ide ni ono što je dosad radio, dodaj mu još, možda mu krene, Milutin Mrkonjić je pored Koridora 10 dobio i EPS. Aferim! Tomica Milosavljević je otvorio sezonu kadrovanja ostavkom navodno pritisnut aferom sa vakcinama protiv svinjskog gripa. To bi mi ličilo na Mlađu iz senke, da na Milosavljevićevo mesto ni od kuda smisli Zorana Stankovića sa reputacijom strašnog suda za farmaceutsku mafiju. Zanimljivo bi bilo saznati koliko su poslovima s lekovima bliski autori vesti da nas sa Stankovićem nikada neće primiti u Evropu. Zato sa Snežanom Malović odmah hoće. Mesto ministarke pravde nije bilo upitno ni trenutka. Što znači da je skandalozna reforma pravosuđa obavljena po željama slušalaca. I pored gromoglasne Palmine ispravke, iz Vlade je ispao Pajtićev Saša Dragin, ali bogami i Slobodan Milosavljević. Još im ni mleko nisu zaboravili, a oni počeli da petljaju s pšenicom. Dragin je u januaru za „Novosti“ izjavio da na lagerima imamo 700.000 tona pšenice i da do kraja jula za nas nema brige. Pred samu Vladinu rekonstrukciju i seriju Vladinih godišnjica tokom kojih su nas bezobrazno podsećali da za vreme Miloševića ni mleka nismo imali, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Milan Prostran pozvao je Vladu da učini nešto kako bi sprečila nestašice jer „rezerve pšenice u zemlji trenutno su prilično tanke“. Dragina i Milosavljevića zameniće jaki Dušan Petrović. Koliko je poznato on nema mnogo veze ni sa poljoprivredom ni sa trgovinom. Utoliko bolje.

Miroslav Mišković je prodao Maxi. I bacio nas u stotinu (tuđih) briga: koliko će stvarno pripasti njemu, a koliko dobrovoljno nama, na šta će on potrošiti svoje pare, a na šta će naša Vlada potrošiti njegove pare… i tako dalje i sve tome slično. Najbogatiji Hrvat, Miškovićev prijatelj i konkurent Ivica Todorić prijavio se na tender za kupovinu 23 odsto slovenačkog Merkatora, koliko je dosad bilo u vlasništvu propale Pivovarne Laško. Na užas svih odreda slovenačkih ministara. Izjasnila se čak i ministarka za unutrašnje poslove. Naravno, protiv.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: