Kolubarski metod kroti tlo Holivuda

Rudarski inženjer prof. dr Ljubinko Ilić osmislio je jednostavan, ali izuzetno delotvoran metod kojim se promenom mineralnog sastava zemljišta i povećavanjem čvrstine tla postiže prevencija klizišta

Ukoliko se u doglednoj budućnosti i sa uspehom okončaju pregovori između našeg pronalazača i Amerikanaca, mogao bi zauvek da se razreši jedan veliki problem dela zapadne obale SAD, Kalifornije – klizište duž hiljadu kilometara dugog raseda Sent Andreas. Specifična tektonika ovog dela američke pacifičke obale uzrok je ekstremne nestabilnosti tla i čestih zemljotresa s kojima su stanovnici Kalifornije već navikli da žive. Svi dosadašnji pokušaji stabilizacije tla ostajali su bezuspešni pred ogromnom prirodnom snagom tektonike, a rešenje je, zapravo, veoma jednostavno i lako primenjivo.

Ima ga profesor Ljubinko Ilić, doktor tehničkih nauka iz oblasti rudarstva, čovek koji je ceo radni vek proveo na ugljenokopima Kosova i Metohije, Kostolca, Kolubarskog basena. Specijalista za geomehaniku u rudarstvu tokom decenija posleništva svoj istraživački duh isprobao je i u pronalazaštvu koje mu je donelo mnoga domaća i svetska priznanja za rešenja veoma značajnih, složenih i teških problema.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: