БОЈАН ЗАРИЋ, АГРОБАНКА: Аграр тражи већу пажњу државе

За похвалу су напори Владе Србије да се преко стимулативних камата помогне ратарима и сточарима, али је то недовољно. Требало би да се држава далеко озбиљније и одговорније посвети проблему финансирања аграра јер је то огромна а неискоришћена шанса Србије

agrobankaКредитирање пољопривреде као ризичне привредне гране одувек је био горући проблем српских пољопривредних произвођача. Пољопривредна газдинства су „предузећа под отвореним небом“ која су, због суше, поплава, неизвесних пласмана и цене производа, банке нерадо кредитирале. Агробанка је једна од ретких банака која је од постанка до данас остала значајан ослонац аграра. Највећи произвођачи хране у Србији су уједно и дугогодишњи клијенти Агробанке.

Овако је на вечне проблеме пољопривредног сектора подсетио Бојан Зарић, члан Извршног одбора Агробанке. У разговору за Економетар он истиче да су услови под којима већина банака кредитира аграрне произвођаче, нажалост, неповољни јер се не уважавају специфичности ове производње:

– Зато се произвођачи тешко одлучују да узимају кредите јер су за њихову производњу веома скупи и не могу да их враћају. То директно утиче на развој аграра јер се мало улаже у унапређење и развојне програме ове производње. То на дуже стазе значи далеко заостајање ове привредне гране у Србији, која, иначе, има огромне потенцијале. За разлику од нас, аграрно развијене земље улажу огромна средства у развој аграра. Зато поздрављам напоре Владе Србије да се преко стимулативних камата помогне ратарима и сточарима, али мислим да је то недовољно. Требало би да се држава далеко озбиљније и одговорније посвети проблему финансирања аграра јер је то огромна а неискоришћена шанса Србије – истиче Бојан Зарић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: