РУМУНИЈА: „Рупа“ у буџету од две милијарде евра

Држава нема довољно пара за све издатке, па ће сваки „буџетарац” морати ове јесени да оде на неплаћени десетодневни одмор

rumunijaТек овога лета Румуни су, изгледа, схватили да је економски ђаво однео шалу. И док је остали свет био у дубокој кризи, овде су ширене ружичасте прогнозе које су нудиле странке на власти. Јануара ове године, министар финансија Георге Пођеа самоуверено је тврдио да ће се на румунским просторима наставити економски раст од „плус два процента”. У том духу је био скројен и нови државни буџет. Међутим, већ марта месеца, слика се нагло мења и исти министар скрушено признаје да „неће бити раста, већ ће доћи до пада”. Нова бројка је „минус два”. Приступа се болном буџетском ребалансу.

Али, ни „минус два” не опстаје дуго у оптицају. Кроз свега два месеца већ се говори о минус четири одсто. Заједљиви коментатори запажају „несолидност и непрофесионалност” у оцењивању правог економског стања у земљи.

До извесног „трежњења” у Букурешту долази у априлу, када се тамо хитно позива мисија Међународног монетарног фонда. Тражи се зајам од 20 милијарди евра. У њему ће учествовати и банке ЕУ. Тек тада Румунија показује своје празне џепове. Али, овдашњи носиоци власти се још не одричу баратања ружичастим бојама када сликају економско стање у земљи. „Зајам се узима само као превентива, за сваки случај…”

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: